DIPLOMATSKI IZVOR TVRDI

Hrvatska naoružava džihadiste Islamske države!?

18.08.2014 u 10:19

Bionic
Reading

Bugarska novinska agencija Focus piše, navodeći diplomatske izvore, da je dio naoružanja Islamske države kupljen od istočnoeuropskih zemalja, među kojima spominje i Hrvatsku

Diplomatski izvor navodi da je Islamska država naručila protutenkovsko naoružanje, projektile, minobacače i komunikacijsku opremu iz Bugarske, Hrvatske, Rumunjske i Ukrajine.

'ISIL koristi američko oružje zaplijenjeno u Iraku, ali glavnina oružja je nabavljena iz bivšeg istočnog bloka prije više od godine dana', kaže neimenovani diplomat. Tvrdi i kako je transakciji oružja iz istočne Europe prema ISIL-u kumovao sam NATO i to preko Turske. Oni su olakšali isplatu i dostavu oružja pod krinkom dostave humanitarne pomoći Siriji', tvrdi diplomatski izvor.


Neimenovani izvor je za rusku državnu novinsku agenciju RIA-Novosti kazao kako je ISIL počeo naručivati oružje početkom 2013. Tvrdi da je Hrvatska isporučila oklopna vozila i bacače granata dok je Rumunjska prodala borbene tenkove. Iz Ukrajine su navodno stigla ostala borbena vozila dok je, prema izvoru, Bugarska snabdjela ISIL municijom.

Zaključuje da su Turska i zemlje bivše Jugoslavije odigrale ključnu ulogu u naoružavanju ISIL-a.

Više pročitajte ovdje