PODJELA U CRKVI

Zbog straha od desnice odbili Mesićevo odličje

19.12.2008 u 07:54

Bionic
Reading

Strah od unutarcrkvenog sukoba nagnao je predstavnike izdavačkog društva Kršćanska sadašnjost da od predsjednika Stipe Mesića zatraže da im ne dodijeli priznanje!

Prvi čovjek Kršćanske sadašnjosti dr. Adalbert Rebić tek je kratko za Večernji list potvrdio da je njegova kuća odbila odlikovanje, ali nije želio objasniti motive takve radikalne odluke.

'Vodeći ljudi Kršćanske sadašnjosti odbili su Mesićevo odlikovanje jer su se bojali napada crkvene desnice', ispričao je za Večernjak izvor s Kaptola koji je pristao dati izjavu samo pod uvjetom da zaštite njegov identitet. Navodno glavni razlog što je Kršćanska sadašnjost odbila odlikovanje za 40 godina svog djelovanja treba tražiti u Teološkom društvu Kršćanska sadašnjost, koje je počelo s djelovanjem potkraj sedamdesetih te je bilo u vrlo bliskoj vezi s izdavačkom kućom.

Neki krugovi unutar Crkve sumnjičili su Teološko društvo da previše surađuje s tadašnjim komunističkim vlastima. Optuživali su ga da je 'prodalo dušu vragu' te da su ga instrumentalizirale komunističke vlasti, koje su tako pokušale kontrolirati dio Crkve.