UNATOČ UKIDANJU

Ustavni suci presudili da mogu koristiti povlaštene mirovine

15.08.2014 u 10:03

Bionic
Reading

Iako su povlaštene mirovine za zastupnike i dužnosnike ukinute, šezdesetak osoba će moći koristiti to pravo. Ustavni je sud donio odluku - svi oni koji su ispunjavali uvjete za povlaštenu mirovinu do trenutka njihova ukidanja, moći će je koristiti, objavio je Dnevnik Nove TV

Jedno od prvih ispunjenih obećanja aktualne vlasti bilo je ukidanje povlaštenih mirovina za saborske zastupnike i dužnosnike. No ustavni je sud političku odluku dijelom promijenio.

'Zastupnik koji je dužnost obnašao prije stupanja na snagu ovoga Zakona, a nije ostvario pravo na mirovinu, ima pravo na zastupničku mirovinu prema propisima koji su važili u vrijeme kad je obnašao zastupničku dužnost, bez obzira na vrijeme podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na zastupničku mirovinu', stoji u odluci Ustavnog suda.

Ustavni je sud ukinuo retroaktivnost zakona i za predsjednika Republike. Tako će Ivo Josipović nakon mandata moći u povlaštenu predsjedničku mirovinu.

'Čini se nespornim da je predsjednik kojemu je mandat u tijeku računao s predsjedničkom mirovinom kad je prihvaćao dužnost s obzirom na to da je to pravo bilo priznato', stoji nadalje u odluci Suda.

Među onima koji su imali uvjete, a nisu otišli u povlaštenu mirovinu je Jadranka Kosor. Privilegij će ipak moći koristiti.

Ukidanje povlaštenih mirovina, iako tada već u oporbi Kosor je podupirala. 'Donošenje zakona je bila politička poruka i ja sam ju podržala zato što je i dalje kriza i teško je, a prosječne mirovine građana i nakon 40 godina rada su iznimno male', kaže Kosor.

Osim zastupnika i predsjednika Republike pravo na povlaštenu mirovinu po zakonu imaju i suci Ustavnog suda. Gotovo cijeli aktualni postav koji je i odlučivao o ovom zakonu nakon ovakvih zaključaka osigurao si je povlaštene mirovine.

Prije ukidanja povlastice dio je zastupnika samo na jedan dan otišao u mirovinu kako bi si osigurali iznos – nerijetko mjesečno veći od 10 tisuća kuna.

Manevar nepotreban. Zastupnici, predsjednik, ustavni suci i vladini dužnosnici koji su uvjete za povlaštenu mirovinu imali do početka 2012. mogu zadržati tu povlasticu.