PENAVA PROMIJENIO PLOČU

'Poštovat ću Ustavni sud, nisam državni neprijatelj'

13.08.2014 u 21:32

Bionic
Reading

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) izjavio je večeras kako će poštivati odluku Ustavnog suda vezano uz referendum i dvojezičnost u Vukovaru, te da su kritike kako ta odluka ne donosti ništa zapravo njegova osobna promišljanja, kojima želi pozvati da se Vukovaru pomogne, a ne da ga se pretvara u grad slučaj, javlja Hina

'Poštivat ću odluku Ustavnog suda jer se radi o vrhovnoj sudskoj instanci u RH, budući da je to za sve nas zakon i da se poštivati mora. Ono što sam rekao bilo je moje izdvojeno, osobno mišljenje, znači mimo službenog stranačkog promišljanja. Isključivo moje osobno mišljenje koje sam iznio i koje mislim da je u interesu svih građana i Republike Hrvatske, a ne samo Grada Vukovara', rekao je Penava u Dnevniku Nove TV.

Za svoje današnje poruke kako mu je s demokracijom nespojivo da si ustavni suci daju za pravo cijelom narodu zabraniti da konzumira referendumsko izjašnjavanje kazao je kako su plod njegovih osobnih promišljanja da iznad hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana ne bi smio biti nitko, 'pa ni Ustavni sud u ovom slučaju'.

Naglasio je kako tim porukama nije dovodio u pitanje odluku Ustavnog suda niti s njim polemizirao. 'To nije stvar izbora, to se jednostavno mora poštivati, to nije na meni da odlučim hoću li ili neću, ja to jednostavno moram', kazao je. Sve one koji propituju takvo njegovo razmišljanje upitao je postoji li u Hrvatskoj problem iznijeti osobni stav. 'I kakvo smo to društvo ukoliko kod iznošenja osobnog stava ovako reaguiramo i pokušavamo to predstaviti kao ne znam što, maltene kao državnog neprijatelja', poručio je Penava, istaknuvši da je sve izgovorio najsikrenije i u dobroj vjeri. Nije, dodao je, politički promišljao, već rekao ono što smatra da će donijeti dobro hrvatskom čovjeku i državi.

Ustvrdio je kako s predstavnicima srpske i drugih manjina u Vukovaru stalno razgovara, uvjeren da će u razgovoru iznaći način kako ispoštovati odluku Ustavnog suda, po kojoj se u roku od godinu dana dvojezičnost mora uvesti u Vukovar, ali i sve što je u toj odluci napisano.

Ocijenio je kako je u javnosti ostao zapostavljen stav Ustavnog suda da je, kako je rekao, Vlada napravila ogromnu pogrešku kada je na silu uvodila dvojezične table. 'Da ne govorim o osobnim mišljenjima i sudbinama što su nam sve priredili i aktualna Vlada i aktualni predsjednik sa svojim stavom. Ono što bi ja zamolio sve - dajte nam pomozite, pomozite nam da otvorimo radna mjesta, da sjednemo i konačno pokrenemo ovaj grad u pravom smjeru, u pravom smislu, da se bavimo pravim temama. Nemojte nas kontinuirano držati i praviti gradom slučajem, jer niti mi to želimo, niti Hrvati, niti Srbi, niti Mađari, nitko. Kome je to u interesu ako nije nama Vukovarcima, očito nekome tko nije iz Vukovara', istaknuo je Penava.

Najavio da će sa stručnim i ljudima iz gradske uprave sjesti i razgovarati što je iz odluke Ustavnog suda iz nadležnosti lokalne vlasti i što ona može učiniti po tom pitanju. Upitan misli li razgovarati i s premijerom te članovima Vlade, Penava je odgovorio kako će razgivarati 's kim god treba u općem interesu'. 'Stalno pričamo o nekakvoj demokraciji, pa osnova te demokracioje je dogovaranje, razumijevanje i sve drugo. No, kod nas to kontinuirano fali, kod nas se neprestano u bitnim stvarima politizira, praktično ispada kad čovjek gleda sa strane, da se radi sve da se ne napravi ono što treba. Moja je namjera na mjestu gradonačelnika napraviti prave poteze i prave stvari i zato bi još jednom zamolio sve - dajte nam jedan povoljan vjetar u leđa, pustite ove izmišljene probleme od kojih zapravo svi mi ovdje ne živimo', poručio je.