GRADONAČELNIK KOJI BI UKINUO USTAVNI SUD

Penava šokirao i HDZ: 'To je potpuno nepotrebno'

13.08.2014 u 15:20

Bionic
Reading

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava temeljito je uzbunio duhove i iziritirao čak i vlastite stranačke kolege: dan nakon što je HDZ službeno komentirao odluku Ustavnog suda o 'ćiriličnom referendumu' u diplomatskom tonu, ali i najavio da će i dalje potezati famozni članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, Penava je javno ustvrdio da je samo postojanje Ustavnog suda - besmisleno

Po njemu, 'tijelo ili grupa ljudi kojima je omogućeno da zabranjuju cijelom jednom narodu izjašnjavanje ili odlučivanje' i institucija koja je 'iznad naroda' dokazuje da živimo u neslobodnom i nedemokratskom društvu, da su narod i građani maloumni te da trebaju imati mentore i čuvare demokracije koji će im govoriti 'što smiju ili ne smiju'.

Neskriveni Penavin atak na Ustavni sud odmah se protumačio kao jasno rušenje ustavnog poretka, što HDZ-u definitivno ne koristi nakon što je stranka jasno objavila da će poštovati njegovu odluku. Doduše, tek treba vidjeti hoće li se to u stvarnosti i dogoditi, jer je sud izrijekom podržao Vladino tumačenje članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, odnosno ocijenio da je potez kojim se Gradsko vijeće Vukovara poziva na nj kako bi suspendirao korištenje ćirilice - 'direktno u suprotnosti s Ustavom i ne može egzistirati u demokratskoj, uređenoj pravnoj državi'.

Budući da se upravo priprema rekonstrukcija Ustavnog suda i izbor novih članova, zanimljivo je čuti mišljenje dvojice stručnjaka s HDZ-ovom članskom iskaznicom, koji navodno žele zasjesti u neke od 13 fotelja.


Stranački pravni guru Vladimir Šeks, dakako, nije bio previše raspoložen: 'Nisam u prilici komentirati potez kolege Penave', kratko je odbrusio Šeks. Bivši ministar uprave Davorin Mlakar nešto je rječitiji: 'Stranka je već dala svoje priopćenje i iznijela službeni stav; pretpostavljam da se ovdje radi o osobnom mišljenju gospodina Penave. HDZ ostaje pri onome što smo napisali', komentirao je Mlakar.

Upitali smo ga i je li vukovarski gradonačelnik svojom izjavom o besmislu Ustavnog suda narušio ustavni poredak: 'Onda možemo kazati i da ga Milanović vrlo često ruši, ali ova je izjava kolege Penave nepotrebna', zaključio je Mlakar.

Predstojnica Katedre za ustavno pravo riječkog Pravnog fakulteta Sanja Barić izjavu gradonačelnika Vukovara smatra 'gotovo smiješnom'. 'Ustavno sudovanje stara je i etablirana institucija, a ništa od ovoga što je kazao gospodin Penava ne stoji. Pogriješio je čak i u broju ustavnih sudaca. Držim da bi se polemike mogle voditi s politički relevantnim i zdravorazumskim stavovima, utemeljenim na argumentima, a ovdje toga nema. Najbolje bi bilo ništa ne komentirati', kazala je Barić za tportal.hr.

No ona pretpostavlja koji je razlog za Penavin istup. 'To je pokušaj skidanja odgovornosti s onih koji su najodgovorniji, dakle lokalne politike u gradu Vukovaru. Gradsko vijeće već sutra može riješiti problem dvojezičnosti', govori Sanja Barić