KORUPCIJA

Službena je tajna istražuje li policija Tipurića

07.09.2009 u 09:41

Bionic
Reading

Dr. Darko Tipurić, dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, nije pod obradom policije zbog spornih ugovora koje je navodno potpisivao s Hrvatskom elektroprivredom i drugim javnim poduzećima kako su u petak objavili mediji

Na naš upit obrađuje li policija dekana Ekonomskog fakulteta Darka Tipurića, iz MUP-a su nam odgovorili da se u konkretnom slučaju nisu bavili utvrđivanjem točnosti podataka koji su prezentirani u medijima.

'Podatke o tome provode li se nad konkretnim osobama istraga ne možemo ustupiti, već ćemo o tome, kao i prema dosadašnjoj praksi, o dovršenoj kriminalističkoj obradi i njezinim rezultatima, izvijestiti po okončanju vodeći pritom računa i o činjenici da su, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, svi podaci o osobi protiv koje se podnosi kaznena prijava su službena tajna', stoji u priopćenju koje smo dobili iz policije.

O svojoj verziji cijele priče oko sklapanja ugovora s HEP-om koje je skupo naplaćivao, dekan Tipurić će progovoriti na konferenciji za novinare u ponedjeljak u 12 sati.

Inače, u cijeloj priči bila je sporna upravo izrada menadžerskih ugovora koje je Tipurić HEP-u skupo naplaćivao, a navodno se mogu skinuti besplatno s weba. Dekan Tipiruć počasni je predsjednik Hrvatske udruge certificiranih članova nadzornih i upravnih odbora (HUCNO) koja je također spominjana kao jedan od aktera ove afere.

Na upit o slučaju dekana Tipurića i njegovoj navodnoj odgovornosti za nečasne radnje iz HUCNO-a su nam odgovorili da se nemaju namjeru ograđivati od svojih članova sve dok se navodne nezakonite radnje člana i ne dokažu pa to isto vrijedi za počasnog predsjednika Darka Tipurića.

'Neistina je da HUCNO izdaje certifikate o stručnosti, jer isti zajedno izdaju Ekonomski fakulteti Sveučilišta u Zagrebu i Splitu (dekani prof. dr. Darko Tipurić i prof.dr. Zlatan Reić), a polaznici koji su završili tu edukaciju imaju mogućnost učlaniti se u Udrugu (po želji). Neistina je da se ti certifikati 'izdaju' većinom menadžerima koji su i političari (to se mjeri u promilima). Certifikati se zaslužuju edukacijom i s polaganjem završnog ispita', dodaje predsjednik udruge Danijel Divjanović

Zanimljivo je i to da je i predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak polaznik prve generacije programa Korporativno upravljanje za članove nadzornih odbora i posjeduje certifikat koji su mu zajednički izdali Ekonomski fakulteti u Zagrebu i Splitu (dekani prof.dr. Darko Tipurić i prof.dr. Zlatan Reić) i CROMA ( Esad Čolaković).

Na kraju je Divjanović odgovorio i predsjedniku CROMA-e Esadu Čolakovića koji je HUCNO u izjavi objavljenoj u Jutarnjem listu ukratko opisao kao jednu monopolističku grupaciju političkih podobnika koji su certifikat 'kupili po komadu'.

'Naši članovi (njih 150) i oni koji su završili program (njih 500) taj su certifikat zaslužili svojim odricanjem, radom i zalaganjem. Istina je malo drukčija, jer je gospodin Esad Čolaković zbog svojih osobnih interesa i financijske dobiti želio sve polaznike okupiti oko svoje udruge CROMA i time zadržati monopolistički položaj. Budući da mu to nije uspjelo, malo je svoje gorčine i žući prosuo kroz medije. HUCNO je pridruženi član ECOD-a (Europske konfederacije direktora), a u ovom mjesecu dobivamo i certifikat kvalitete ISO 9001. Mislim da to dovoljno govori o kvaliteti i namjerama naše Udruge', zaključio je Divjaković.