SAUDIJSKI PRINC U ZAGREBU

'Hrvatski turizam ima potencijal koji tražimo'

07.08.2014 u 19:29

Bionic
Reading

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, saudijski princ Al-Waleed bin Talal bin Abdulaziz al Saud, već četvrti dan odmara u Zagrebu. Iako je došao isključivo kao turist, ne krije da je zainteresiran za ulaganja u našu zemlju

Za Dnevnik Nove TV otkrio je koji ga sektor u Hrvatskoj najviše zanima.

'Uvijek pratimo u što bismo mogli investirati. Jer, kao što znate, ulažemo u 13 područja - od telekomunikacija, interneta, društvenih mreža, bankarstva, hotelijerstva, medija i ostalog. Uvijek tražimo priliku u bilo kojoj zemlji, a ono što vidim u Hrvatskoj je da je turistički sektor iznimno važan i da se razvija. Koliko znam, prihod od turizma prošle godine iznosio je oko 6 milijardi eura, imali ste oko 10 milijuna posjetitelja. Tu ima potencijala koji mi tražimo', rekao je princ.

O mogućnostima ulaganja sutra će u Makraskoj razgovarati i s predsjednikom Ivom Josipovićem.

'Govorit ću mu o mojoj kompaniji Kingdom Holdingu i što može očekivati od moje zemlje. Očekujem da mi kaže kakve su potrebe i očekivanja od Hrvatske, koja su to područja u koja Vlada i hrvatski građani žele da se ulaže. Na osnovu tog važnog sastanka trebali bi donijeti neke odluke', rekao je saudijski multimilijarder.

Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 28 milijardi dolara, a vlasničke udjele ima u najvećim svjetskim tvrtkama poput - Applea, Coca Cole, Motorole, McDonaldsa, Twittera, Walta Disneya.

Na pitanje što misli i zna o Hrvatskoj, nije štedio na lijepim riječima, ali je istaknuo je kritike.

'Niti jedna zemlja nije savršena. Hrvatska je prošla kroz teška vremena, nije vam bilo lako nakon rata. Posljednjih šest godina također prolazite kroz poteškoće, ali tako je u cijelome svijetu. Umjesto da ističem negativne, radije bi istaknuo pozitivne strane: imate stabilnost, dobrog predsjednika, demokraciju, slobodno novinarstvo, slobodu govora, dobar porezni sustav. Još uvijek ne privlačite dovoljno investicija, ali radite i na tome', primijetio je bin Talal.

Na kraju razgovora dodao je gdje vidi još puno prostora za naš napredak.

'Porezni sustav morao bi vam biti privlačniji u odnosu na ostale zemlje, morate smanjiti birokraciju i biti agresivniji u privlačenju investicija', istaknuo je princ.