PODRUČJE POSEBNE DRŽAVNE SKRBI

Ljetnikovci u Dubrovniku i Slanom bez poreza

06.09.2009 u 21:20

Bionic
Reading

Prosječna cijena četvornog metra kuće ili apartmana rijetko se spušta ispod 2.500 eura, a na luskuznijim lokacijama i uređenijim nekretninama nerijetko je viša i od 5.000 eura

Polovica Dubrovnika te općine Dubrovačko primorje-Slano, Ston i Pakoštane, prema Zakonu o područjima posebne državne skrbi, nalaze se u tom poreznom eldoradu iako je od rata prošlo gotovo 15 godina, a pusto i siromašno područje, zahvaljujući bujajućem turizmu, pretvoreno je u napredan kraj s izuzetno skupim nekretninama.

Dok država ima problema s punjenjem proračuna, vile, apartmani, obnovljene kamene kuće i ljetnikovci na ovim se područjima prodaju bez naplate petpostotnog poreza na promet nekretnina.

Tako je, primjerice, ljetnikovac u okolici Dubrovnika prije nekoliko mjeseci prodan za više od 500.000 eura, a novi vlasnik uspio je izbjeći platiti porez koji bi, u Zagrebu ili Varaždinu za nekretninu iste cijene, iznosio – 25 tisuća eura.

Ovom se situacijom naveliko koriste trgovci nekretninama koji bogate klijente vrbuju i dodatnim poreznim pogodnostima ako se, nakon kupnje nekretnine, prijave da stanuju u njoj.

'A to vam je samo formalno, nitko neće provjeravati živite li u Stonu ili u Zagrebu. A umjesto poreza, za taj novac možete obnoviti namještaj ili urediti vrt', objašnjavala je agentica za promet nekretnina u jednoj dubrovačkoj agenciji kada su se Večernjakovi novinari predstavili kao zainteresirani kupci.

Njezin je kolega išao još dalje, pa je 'oprošteni' porez na nekretninu prozvao – popustom. Kako se može čuti, u Vladi dosad pitanje revizije područja posebne državne skrbi nije potegnuto, ali kad završe s teritorijalnim preustrojem države, i to bi se moglo naći na dnevnom redu. Nelogičnosti su više nego očite.

'Nelogičnosti očito ima, ali ne treba brzati sa zaključcima. Sve treba pomno razmotriti. Upravo zbog ravnomjerna razvitka nekim je područjima nužna pomoć države, ali dopuštam da ima i mjesta gdje se pomoć prima, a nije nužna', objašnjava potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić i zaključuje: 'Zato je dobro da imamo Ministarstvo uprave.'

Ono je izuzetno bitno zbog decentralizacije. Općina, gradova i županija zasigurno ima previše. Zbog neravnomjerne razvijenosti države, područja posebne državne skrbi svakako su potrebna, no kriteriji po kojima se ona određuju trebalo bi preispitati.

Zasad, Trsteno (II. skupina), koje je sastavni dio Dubrovnika, 
prepuno luksuznih nekretnina od 3.000 eura po četvornome metru ima bolji položaj od, primjerice, Zrinskog Topolovca (II. skupina), općine 
koja je javnosti poznata jer se u tom zaostalom i 
gotovo odumrlom selu isplaćuju najniže mirovine u državi – manje od 900 kuna.