SKUPO SAMOLIJEČENJE

Izračunali smo koliko košta HZZO-ova kućna ljekarna

07.08.2014 u 13:49

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, kojem većina hrvatskih građana plaća obavezno i dodatno zdravstveno osiguranje, izdala je vodič za samoliječenje, akutna i hitna stanja te bezreceptne lijekove. U interesu im je da smanje dolazak građana na Hitnu kako bi oni koji doista imaju problema lakše i brže došli na red te dobili adekvatnu liječničku skrb. Za proljeve, povišene tjelesne temperature te ogrebotine, trebate nabaviti kućnu apoteku. Za za nju morate izdvojiti od 300 do 467 kuna

Provjerili smo cijene proizvoda u ljekarnama prema popisu koji je objavljen u brošuri. Ako kupujete samo najjeftinije lijekove i preparate, kućnu ćete apoteku napuniti za oko 300 kuna. Ako birate skuplje, iznos premašuje 450 kuna.

U ormariću za lijekove obavezno trebate imati lijek za sniženje temperature. Njegova se cijena, ovisno o proizvođaču i dozi kreće od 25 do 40 kuna, koliko koštaju šumeće varijante lijeka.

Morate imati i biljni sirup protiv kašlja i za olakšavanje iskašljavanja koji košta između 45 i 50 kuna.

U ormariću s lijekovima trebaju se naći i tablete protiv bolova. Cijena im se kreće između 17 i 30 kuna. Tu je i sredstvo za nadoknadu tekućine i elektrolita kod povraćanja i proljeva koje košta 22 kune.


HZZO preporučuje i sredstvo za odbijanje kukaca. Cijena repelenta je od 50 do 60 kuna. Osim sredstva za odbijanje kukaca, treba imati i kremu za sunčanje. Kod ovog je proizvoda najveći raspon cijena. Jeftinije kreme možete kupiti za 25 kuna, skuplje u prosjeku koštaju oko 150 kuna.

Neizostavno u kućnoj apoteci treba biti i dezinfekcijsko sredstvo za posjekotine i ogrebotine koje košta 40 kuna. Takve povrede nakon dezinfekcije treba previti pa HZZO preporučuje da kod kuće uvijek imate paket flastera raznih veličina (20 kuna) te sterilne gaze, zavoje i ljepljivu traku. Paket kompresa od deset komada košta pet kuna, a ljepljiva traka košta deset kuna.

Zadnja je stvar za kompletiranje kućne apoteke toplomjer. S obzirom na to da se živini toplomjeri koji su bili jeftiniji više ne mogu nabaviti, u ljekarnama možete kupiti za 34 kune obični, alkoholni toplomjer ili pak digitalni za 40-ak kuna.

Pritom treba paziti da mjesto gdje se drže lijekovi bude suho, hladno, zaštićeno od svjetlosti te izvan dohvata djece.

Kompletnu brošuru za samoliječenje možete pročitati ovdje