Hrvatska DIPLOMATI UVJERENI

RH nikad neće proglasiti ZERP

Iako je Francuska nedavno najavila proglašenje gospodarskog pojasa ispred svog teritorijalnog mora na Mediteranu, Hrvatska to nikada neće učiniti, izjavio je za Slobodnu Dalmaciju iskusni diplomat i stručnjak za međunarodno pravo. To se jednostavno neće dogoditi, a političke odluke o odgodama primjene ZERP-a samo su kupovanje vremena do punopravnog članstva Hrvatske u EU-u, kad će to pitanje biti u potpunosti skinuto s dnevnog reda

Naši političari i pojedini stručnjaci za pravo mora mogu lamentirati unedogled, ali takvu odluku Sabor neće usvojiti jer je prioritet državne politike ulazak u EU, a Bruxelles je sasvim jasno i javno poručio Zagrebu da 'jednostrano proglašenje gospodarskog pojasa ozbiljno dovodi u pitanje ostvarenje hrvatskih europskih ambicija'.

Govoreći sasvim nediplomatski, ovaj je diplomat naglasio da je pravo jedno, a realpolitika, tj. realni interesi i odnosi moći među zemljama, nešto sasvim drugo. Hrvatska službena politika opredijelila se za EU i ne želi taj put opteretiti odlukom o proglašenju ZERP-a.

Uostalom, to nije učinila ni bivša SFRJ u pola stoljeća svog postojanja. Isti izvor tvrdi da bi svaka cost-benefit analiza pokazala da bi dugoročno korist Hrvatske od proglašenja ZERP-a, s obzirom na njezine nacionalne interese, bila daleko slabija od ulaska u Uniju, kroz čiju zajedničku ekološku i ribarsku politiku može kvalitetno očuvati i razvijati svoje interese na Jadranu.

Dakle, uspoređivanje Hrvatske s Francuskom, Španjolskom i drugim državama koje su već proglasile neki od oblika morskog pojasa na svojim morima može biti zanimljiva tema za pravne stručnjake, ali je aktualni položaj RH u regiji i u Europi toliko složen i ispresijecan raznim interesima da se i državne odluke moraju znalački prilagoditi toj situaciji, zaključuje izvor Slobodne Dalmacije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još