DIPLOMATI UVJERENI

RH nikad neće proglasiti ZERP

06.09.2009 u 19:39

Bionic
Reading

Iako je Francuska nedavno najavila proglašenje gospodarskog pojasa ispred svog teritorijalnog mora na Mediteranu, Hrvatska to nikada neće učiniti, izjavio je za Slobodnu Dalmaciju iskusni diplomat i stručnjak za međunarodno pravo. To se jednostavno neće dogoditi, a političke odluke o odgodama primjene ZERP-a samo su kupovanje vremena do punopravnog članstva Hrvatske u EU-u, kad će to pitanje biti u potpunosti skinuto s dnevnog reda

Naši političari i pojedini stručnjaci za pravo mora mogu lamentirati unedogled, ali takvu odluku Sabor neće usvojiti jer je prioritet državne politike ulazak u EU, a Bruxelles je sasvim jasno i javno poručio Zagrebu da 'jednostrano proglašenje gospodarskog pojasa ozbiljno dovodi u pitanje ostvarenje hrvatskih europskih ambicija'.

Govoreći sasvim nediplomatski, ovaj je diplomat naglasio da je pravo jedno, a realpolitika, tj. realni interesi i odnosi moći među zemljama, nešto sasvim drugo. Hrvatska službena politika opredijelila se za EU i ne želi taj put opteretiti odlukom o proglašenju ZERP-a.

Uostalom, to nije učinila ni bivša SFRJ u pola stoljeća svog postojanja. Isti izvor tvrdi da bi svaka cost-benefit analiza pokazala da bi dugoročno korist Hrvatske od proglašenja ZERP-a, s obzirom na njezine nacionalne interese, bila daleko slabija od ulaska u Uniju, kroz čiju zajedničku ekološku i ribarsku politiku može kvalitetno očuvati i razvijati svoje interese na Jadranu.

Dakle, uspoređivanje Hrvatske s Francuskom, Španjolskom i drugim državama koje su već proglasile neki od oblika morskog pojasa na svojim morima može biti zanimljiva tema za pravne stručnjake, ali je aktualni položaj RH u regiji i u Europi toliko složen i ispresijecan raznim interesima da se i državne odluke moraju znalački prilagoditi toj situaciji, zaključuje izvor Slobodne Dalmacije.