ZA OBRANU PERKOVIĆA?

Tajne službe probile proračun, Vlada im odobrila kredit

01.08.2014 u 12:12

Bionic
Reading

Nakon što je MUP odbio zahtjev Josipa Perkovića da mu financira obranu, njegovi odvjetnici tražili su da ih plati Sigurnosno-obavještajna agencija. O tome mora odlučiti Vlada, a je li odluka već donesena, još nije poznato. Znamo tek da je zatvorenoj sjednici Vlade u srijedu dana suglasnost SOA-i za kreditno zaduženje na teret proračuna

Odluka Vlade da se SOA-i da 'suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske' klasificirana je oznakom 'tajno' pa ne znamo o kojoj namjeni i kojim novčanim iznosima se radi.

Pretpostavlja se da se radi o kreditnom zaduženju SOA-e za nepredviđeni trošak mimo njihova godišnjeg proračuna. Kakav bi to mogao biti trošak, ne smijemo znati, kažu, radi naše sigurnosti. Neslužbeno doznajemo tek da se radi o rješavanju tehničkih pitanja i iznosu koji se odnosi na tisuće, a nikako ne na milijune kuna.

Zanimljiva je podudarnost da je obrana Josipa Perkovića samo prije nekoliko dana zatražila od SOA-e da financira njegovu obranu na temelju činjenice da je u vrijeme ubojstva Stjepana Đurekovića on bio šef jugoslavenskih tajnih službi u Hrvatskoj. Njegova obrana drži se stava da Perković nije ništa mogao učiniti bez naređenja tadašnjih vlasti te da zaslužuje obranu kao što bi je imali i današnji čelnici hrvatskih tajnih službi.

Najprije su financiranje tražili od MUP-a, no taj je zahtjev odbijen. Hoće li ga na suđenju u Münchenu financirati SOA, još ne znamo. Moguće je da odluka sa zatvorene sjednice Vlade nema veze s Perkovićem, no s obzirom na to da bi njegova obrana trebala koštati oko sedam milijuna kuna, sigurno je da bi se takvo financiranje moralo naći među odlukama Vlade.