MEDITERANSKI TROPI

Odlazi kišni srpanj, kolovoz će biti malo topliji

31.07.2014 u 20:47

Bionic
Reading

Zadnji je dan srpnja u kojem je vrijeme, čini se, izgubilo kompas. Nakon blage zime, ljetu ni traga. Iako smo nestrpljivo čekali srpanj - ove godine sretni smo što se s njime opraštamo. Pamtit ćemo ga tek po brojnim rekordima koji više priliče jeseni

Rekordi se samo nižu. U nekim dijelovima Dalmacije ovaj srpanj je među deset najhladnijih u povijesti mjerenja. Donio nam je ovaj srpanj i najmanje sunčanih dana osobito u usporedbi s posljednih nekoliko godina ali s uobičajenim vremenom u sprnju. Jednako tako donio nam je i velike količine oborina pa će tako prema mjerenjima ovaj srpanj biti zabilježen kao kišovitiji pa i najkišovitiji.

Rekorder je Zadar u kojem je tijekom mjeseca palo sedam puta više kiše od prosjeka.

Ekstremene vremenske prilike bit će sve češća pojava... Sinoptička situacija koja se događala ovog mjeseca ide u prilog tvrdnjama o klimatskim promjenama. One nam govore da ćemo biti sve češće svjedoci ekstrema, dakle velikih suša kao i velikih količina oborina, a isto tako i naglih promjena u temperaturi odnosno u zagrijavanju.

Kolovoz, dakle iduća četiri tjedna bi trebao biti topliji nego što je to uobičajeno u cijeloj našoj zemlji pri čemu će i dalje biti mogućnosti za oborinu gotovo u svakom tjednu u iduća četiri tjedna. Zbog klimatoloških promjena - novi turistički slogan mogao bi biti - posjetite trope u srcu Mediterana, piše HRT

HT: Saniramo kvarove

'Zbog iznimno nepovoljnih vremenskih prilika koje su u posljednjih sedam dana zahvatile veći dio zemlje, Hrvatski Telekom bilježi povećan broj prijava kvarova i smetnji u pružanju usluga. Angažirali smo sve interne i vanjske resurse te su naši stručnjaci neprekidno na terenu, kako bi kvarovi bili otklonjeni u najkraćem roku. Učinit ćemo sve kako bi našim korisnicima u što kraćem roku omogućili kvalitetno i nesmetano korištenje usluga. Korisnicima zahvaljujemo na razumijevanju i strpljivosti', kažu u HT-u.