POS STANOVI U SPLITU

Mrak Taritaš: Skakat ću po glavi izvođačima radova

31.07.2014 u 15:49

Bionic
Reading

Na Kili 3 i Kili 4 u istočnome dijelu Splita danas je službeno počela gradnja 409 stanova iz projekta društveno poticane stanogradnje (POS) čiji će četvorni metar stajati oko 1100 eura, a prvi bi stanovi trebali biti završeni u idućih 16 mjeseci

Društveno poticana stanogradnja u Splitu ponovno je potaknuta prošle godine, kada je gradonačelnik Ivo Baldasar s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja te državnom Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) krenuo u projekt čija se vrijednost procjenjuje na 284 milijuna kuna.

Polažući temeljni kamen, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš istaknula je kako je ponovno pokretanje POS-a u Splitu te u drugim dijelovima Hrvatske, gdje za to ima zainteresiranih, iznimno važan projekt Vlade i države.

"POS u Splitu je veliki projekt i građevinske operative s ovog područja i u građevinskom smislu je pokretač razvoja Splita, ali što je još važnije - omogućit ćemo građanima Splita da do svoje nekretnine, ako je žele kupiti, mogu doći po povoljnim uvjetima jer će cijena ovih stanova biti oko 1100 eura", rekla je ministrica Mrak-Taritaš. Najavila je da će se za 16 mjeseci početi dijeliti prvi ključevi POS-ovih stanova ili će, kako je rekla, "skakati po glavi" izvođačima radova.

POS je zamro u vrijeme "jedne druge vlade", ali ga je je ponovno pokrenula koalicijska vlada i realizirat će ga ondje gdje za taj projekt ima interesa, rekla je, dodajući kako za POS trenutačno ima zainteresiranih u Splitu, Zagrebu i Osijeku te da su Lovran i Pula pokazali želju za tim projektom.

Na novinarsko pitanje je li POS pokušaj reguliranja tržišta nekretninama, ministrica Mrak-Taritaš odgovorila je potvrdno.

RTL Autor: RTL

"Ovakva gradnja je jedan od elemenata reguliranja tržišta nekretninama. U šestomjesečnom razdoblju probali smo nekretninama na tržištu koje su u vlasništvu banaka spustiti cijenu, da te banke spuste cijenu, da se s njima dogovorimo, ali nije išlo pa smo odlučili dalje graditi", objasnila je ministrica Mrak-Taritaš.

Na pitanje je li propao projekt davanja u najam državnih stanova, ministrica je odgovorila kako nije, dodajući da je oko 80 državnih stanova u najmu. "Voljela bih da ovdje u Splitu ostane neprodanih POS-ovih stanova koji bi bili za najam. Sutra u Zagrebu otvaram POS, gdje će također biti stanova za najam. Bila bih zadovoljna da svake godine uspijemo ostaviti 100-tinjak stanova za najam i tako bismo u sljedećih četiri-pet godina imali 400 do 500 stanova za najam, što bi bilo zadovoljavajuće", rekla je Mrak-Taritaš.

Govoreći o modelu "POS plus", ministrica je podsjetila kako je taj model pokrenut prije godinu dana, da su po njemu građani dosad kupili oko 300 stanova te da će će se on nastaviti.

Po modelu "POS plus" građani mogu doći do stanova čija je najviša cijena 1400 eura po četvornome metru.

Splitski dogradonačelnik Goran Kovačević istaknuo je kako je u Splitu prijavljeno oko 2000 građana zainteresiranih za kupnju POS-ovih stanova. Dodao je kako je planirano da će se, osim 409 stanova čija je gradnja danas počela, u Splitu graditi još oko 150 takvih stanova, za što će se uskoro početi rješavati dokumentacija.

Novinari su pitali ministricu Mrak-Taritaš što je s novim zakonom o najmu stanova, na što je ona odgovorila da je on pripremeljen.

"To je osjetljiva problematika i - da ne idemo 'sa sjekirom' - bolje je obaviti još jedan krug pregovora kako bi se dobio zakon svima prihvatljiv, nego da nešto namećemo", rekla je. Također je rekla kako su zatraženi točni podatci o broju zaštićenih zajmoprimaca i zajmodavaca.

"U ovom trenutku to je još jedan financijski problem za državu", dodala je ministrica Mrak-Taritaš u vezi sa zakonom o najmu stanova.