PAZITE GDJE PARKIRATE

Zagreb danonoćno snima 21 nova kamera

31.07.2014 u 18:34

Bionic
Reading

Parking u Zagrebu od danas se može platiti i putem elektroničke parkirne karte na kioscima Tiska, a sve vozače koji pokušaju parkirati na nedozvoljenim mjestima i zelenim površinama snimit će dodatne kamere postavljene na dvadesetak novih lokacija, uglavnom u centru grada: na Zrinjevcu, u Ilici, Vlaškoj i Klaićevoj te Ulici Ljudevita Posavskog

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je na Zrinjevcu, ispred jedne od novopostavljenih kamera, rekao kako je ta ideja, temeljena na iskustvima drugih europskih metropola, stara oko šest-sedam godina, a da je u Zagrebu od 2011. postavljeno oko 300 kamera na 95 gradskih lokacija.

'Pokazalo se da je to nenadoknadivo u preveniranju bilo kojeg oblika nepodopština u Zagrebu, a ne samo prometa u mirovanju', izjavio je Bandić novinarima.

Naglasio je da se broj kaznenih djela smanjio na mjestima gdje su kamere postavljene.

'Da je i jedna nepodopština manje, bio bih zadovoljan, no po analizama puno je manje kaznenih djela', kazao je Bandić.

Uputio je i ispriku sugrađanima zbog narušavanja dijela privatnosti budući da kamere snimaju 24 sata.

No, dodao je, oni razumiju da je to to zbog njihove sigurnosti i uvođenja reda u javni prostor Zagreba. Kazao je kako s tim u vezi ne očekuje nikakve reakcije civilnih udruga koje također žele siguran i miran grad te se pohvalio da je Zagreb 'u gornjoj špici' europskih metropola po sigurnosti.

Voditelj Odjela za komunalnu djelatnost i promet Mate Kraljević rekao je da je od početka projekta do danas za postavljanje kamera utrošeno 20 milijuna kuna, no nije znao reći koliko je Grad uprihodovao u proračun zbog naplate kazni za krivo parkiranje rekavši samo da je u 2013. bilo 42.000 prekršitelja.

'Nije nam cilj izdavanje kazni, cilj nam je da se nitko ne parkira krivo
, da ne postavlja na javnu površinu ništa bez rješenja i ostalo', kazao je i dodao kako je brojne prekršaje, od razbojstava do krađa, policija otkrila upravo pomoću tih kamera.

Zagrebački gradonačelnik danas je prvi kupio elektroničku parkirnu kartu na kiosku Tiska na Kennedyjevom trgu i najavio da će se nove karte odsad moći kupiti na više od 200 mjesta u Zagrebu.

'Među prvima na ovim prostorima uveli smo SMS plaćanje parkiranja, a pored toga i parkirnih automata, od danas na 200 mjesta u Tisku se mogu kupiti elektroničke parkirne karte. Kad završimo pregovore bit će i na kiosku iNovina', najavio je Bandić i pozvao sugrađane da koriste sva tri načina plaćanja parkiranja u sve tri zone.

Direktorica Zagrebparkinga Ana Preost
objasnila je da osoba na kiosku treba reći registarsku oznaku svog automobila, a kad dobije račun, treba ga sačuvati samo u slučaju reklamacije. Rekla je da su u realizaciju projekta krenuli kako bi i strancima koji dolaze u Hrvatsku, a nemaju domaću mobilnu mrežu mogli lakše kupiti kartu.

Bandić je potvrdio da ni ovog ljeta ne ide na godišnji odmor, a da su njegov ljetni gušt – zagrebačka gradilišta.

'Svaki bedak nađe svoje veselje: vi na godišnjem, ja na zagrebačkim ulicama. 268 gradilišta diljem grada - to su za mene kafići na Bolu, Braču, Supetru, Pučišćima, Dubrovniku. Svaki kran, svaka raskopana cesta – moj je posebni gušt i užitak. Zamislite dok ih za mjesec i pol dana obiđem, a kad se vi vratite s godišnjeg i sve to zatrpamao, ja sam najsretniji čovjek na svijetu', rekao je Bandić.