POLICIJSKA DOZVOLA ILI...

Za svatovski vatromet kazna 40.000 kuna!

31.07.2014 u 13:40

Bionic
Reading

Domaćini nedavne svadbe u Đakovu su velik dan svoje djece htjeli upotpuniti i velikim vatrometom u ponoć pred svatovskom dvoranom na kraju grada. No ponoćni raskošni slapovi svjetlosti ponad sale ipak su izostali – svati su tek dan prije veselja doznali da im za ovaj svadbeni dodatak treba odobrenje policije jer vatromet u tim okolnostima podliježe pravilima - Zakonu o eksplozivnim tvarima. Strahujući da će, održe li vatromet bez dozvole policije, za to platiti nemale novčane kazne, odustali su od njega. Kupljena pirotehnika ostala je neupotrijebljena, a svadbena je ponoć prošla samo pod svjetlima dvorane i okolnog parkirališta, otkriva Glas Slavonije

Budući da su privatni vatrometi za svadbe i druge proslave sve više in, naputak o tome kako postupiti u tim situacijama, tko smije obavljati vatromet, koje kategorije pirotehnike su dozvoljene i kome te kolike su novčane sankcije, iz Glasa Slavonije pitali su PU osječko-baranjsku. Voditelj Inspektorata Zoran Tadić potvrdio im je da pravo izvođenja javnog vatrometa imaju pravne osobe ili obrtnici koji posjeduju odobrenje MUP-a.

'Izvođenje vatrometa prijavljuje se policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji zbog odobrenja mjesta izvođenja', naglašava Tadić. Građane pri privatnim vatrometima buni to što su oni za božićne i novogodišnje blagdane dopušteni bez ikakve procedure pa stječu krivi dojam da je takva praksa moguća cijele godine. 'Pirotehnička sredstva 2. i 3. razreda smiju koristiti punoljetne osobe samo od 15. prosinca do 1. siječnja. U to vrijeme odobrena je i prodaja pirotehnike u specijaliziranim trgovinama. Svaka prodaja i korištenje pirotehnike navedenih razreda izvan spomenutog vremena kažnjiva je', pojašnjava Tadić.

Kazne za izvođenje vatrometa bez odobrenja mjesta i vremena, tj. ako se vatromet izvodi pirotehničkim sredstvima koja nisu odobrena ili ne udovoljavaju propisanim uvjetima, vrtoglave su i iznose od 20.000 do 40.000 kuna za pravne osobe, od 4.000 do 8.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi te od 20.000 do 40.000 kuna za obrtnike ili druge fizičke osobe! Tadić ističe i da je kazna za korištenje pirotehničkih sredstava 2. i 3. razreda izvan dopuštenog razdoblja ili se ta sredstva koriste u dopuštenom razdoblju u zatvorenome prostoru, odnosno gdje se okuplja veći broj osoba, od 1.000 do 5.000 kuna za fizičku osobu.