MRAK ZA TURISTE

Jug Makarske rivijere ostao bez struje skoro 24 sata

31.07.2014 u 12:13

Bionic
Reading

Jug Makarske rivijere gotovo je 24 sata bio bez električne energije. Neka iznimno popularna turistička mjesta usred nevremena vraćena su u predindustrijsko doba, a HEP-u je trebao gotovo cijeli dan da normaliziraju sustav. Ugostiteljima su se, u srcu sezone, već bile počele topiti škrinje, a i neki turisti spakirali su kofere...

Nova ciklona na potezu od Drvenika do Ploča nije odnijela samo sunce, nego i električnu energiju. Turistički popularni Gradac, Brist, Zaostrog, Drvenik i Sućuraj na Hvaru bili su u potpunom kolapsu do oko 12:30 u četvrtak. Gotovo 24 sata nisu radile čak ni trgovine, pekare, kiosci, bankomati, restorani i kafići jer nisu mogli izdavati račune.

Direktor Turističke zajednice u Drveniku Matko Burić rekao je za tportal.hr da su bez struje ostali usred nevremena u srijedu oko 14 sati. 'Nemamo struje već gotovo 24 sata. Ovo užasno loše utječe na sve nas, posebno na ugostitelje koji puno gube, bacaju otopljene sladolede i meso... Gosti su primorani otići. Ne rade bankomati, trgovine, pošta... Cijela situacija ostavlja jako lošu sliku o Makarskoj rivijeri, jednoj od top deset destinacija na Jadranu', govorio je u četvrtak, sat vremena prije nego ponovnog uspostavljanja električne energije.

Burić smatra da bi se HEP trebao odgovornije ponašati u ovakvim incidentima i brže reagirati jer je turizam, kaže, ipak najjača gospodarska grana u Hrvatskoj.

Inače, samo u Drveniku je 2.700 smještajnih jedinica, a popunjeno je 85 posto kapaciteta. Najviše turista došlo im je iz Češke, Slovačke i BiH.

Burić upozorava da ovo nije prvi nestanak struje dulje od 12 sati ovoga ljeta, a cijelo područje ovaj problem muči već godinama.

HEP: Ne možemo pustiti ljude da se penju po dalekovodima dok sijevaju munje

Djelatnica odnosa s javnošću HEP-a Lidija Džaja rekla je da je do prekida opskrbe električnom energijom došlo zbog udara groma na dalekovod koji napaja trafostanice Vranjak i Brist.

'Djelatnici Elektrodalmacije Split izašli su odmah na teren, međutim, zbog vremenskih neprilika koje su u tom trenutku još tajale, zbog nepristupačnosti terena i približavanja noći, otklanjanje kvara potrajalo je sve do četvrtka do 12 sati kada su svi kupci, točnije njih 6.700, ponovno dobili električnu energiju.

Kako se stanovnici pogođenog područja žale da im se vrlo često događa da ostaju bez struje dulje od 12 sati, Džaja kaže da nema nikakvih kroničnih problema nego da je na tom dijelu Hrvatske teren vrlo nepristupačan.

'Ne možemo pustiti ljude da se penju po dalekovidima dok sijevaju munje. Djelatnici su odmah izašli na teren da se pronađe gdje se kvar dogodio, no zbog neveremena, noći i vjetra bila ne nešto kompleksnija situacija te je popravak zbog toga ipak dulje trajao', objasnila je Džaja.