REFORMATOR U DUŠI

Škare-Ožbolt u utrci za predsjednicu države

05.09.2009 u 14:04

Bionic
Reading

Vesna Škare-Ožbolt objavila je danas kandidaturu za predsjednicu Republike, ističući da je spremna i sposobna povesti Hrvatsku u strukturne reforme nužne za izlazak iz krize, kako one ekonomske, tako i političke, socijalne, moralne

'Ja sam reformator u duši', poručila je Škare-Ožbolt u svom nastupnom govoru kojim je objavila nezavisnu kandidaturu za predsjednicu države, a zbog koje je zamrznula svoj mandat predsjednice Demokratskog centra.

Istaknula je da se Hrvatska nalazi u ozbiljnoj krizi, jednoj od najdubljih od stjecanja nezavisnosti, da su se počele narušavati sve vrijednosti ovoga društva, te da je stoga i motiv njezine kandidature, pod sloganom 'Škare za promjene', želja da pokrene strukturne promjene u društvu.

Kao prvi potez, bude li izabrana za predsjednicu, najavila je snažnu regionalizaciju i decentralizaciju Hrvatske, promjenu Ustava koja će jamčiti učinkovitiju javnu upravu te sposobniju i jeftiniju izvršnu vlast.

Zalaže se za vraćanje dvodomnog parlamenta na način da bi se ustrojio gornji dom regija u kojemu bi bile zastupljene 'sve različitosti' - regionalne, nacionalne, iseljeništvo i nacionalne manje - a u donjem, Zastupničkom domu zastupnici bi se birali po načelu jedan čovjek - jedan glas i bilo bi ih najviše 100, pri čemu bi ih se polovica birala sa stranačkih lista, a polovicu bi građani birali izravno.

Naposredno bi se birali zastupnici iz dijaspore, i to u sredinama gdje žive, primjerice, Hrvat iz Kanade birao bi se u Kanadi kako bi uistinu i zastupao svoje sunarodnjake koji tamo žive.

Izvršio bi se teritorijalni preustroj Hrvatske, izborne jedinice bile bi ustrojene po regijama, izvršila bi se revizija biračkih popisa, sve bitne odluke usvajale bi se na referendumu, i to samo građana koji žive u Hrvatskoj, najavila je Škare-Ožbolt.

Ona ustraje i na punoj transparentnosti svih tijela koja žive na državnom proračunu, na snažnoj borbi protiv kriminala i korupcije, a kao mjeru koja bi osigurala neovisnost pravosuđa u toj borbi najavila je onu po kojoj bi građani izravno birali glavnog državnog odvjetnika.

'Proizvodnja, proizvodnja i samo proizvodnja, to ćete najviše puta čuti od mene ako me izaberete za predsjednicu', poručila je Škare-Ožbolt okupljenima, naglasivši da se zalaže za strategiju razvoja koja se temelji na proizvodnji, i to ne strategiju jedne ili skupine stranaka, već onu koju koja se temelji na zajedništvu. 'Sinergija za razvoj Hrvatske', istaknula je.

Škare-Ožbolt napomenula je da je u politici od 1991, da je gotovo puno desetljeće bila savjetnica prvog predsjednika Franje Tuđmana od kojega je, kaže, naučila puno o politici, kako na dobrim potezima, tako i na greškama. Podsjetila je da je vodila mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, bila ministrica pravosuđa i saborska zastupnica.

'To iskustvo, taj kapital i potencijal, unosim u kampanju i svoj budući posao', poručila je Vesna Škare-Ožbolt.