USPON I PAD

Trnovit put obitelji Cetinski – od glamura do beskrajnih suđenja

31.07.2014 u 11:06

Bionic
Reading

Rovinjska obitelj koja je kročila stazama slave i glamura nakon ozbiljnih sumnji Danka Končara došla je u neugodnu situaciju, obilježenu pljenidbom imovine i sudskim procesima. Nekadašnja zamjenica ministra turizma Vinka Cetinski i suprug Mirko, u javnosti možda poznatiji kao roditelji popularnih Tonija i Mattea Cetinskog, uhićenjem u utorak u Rovinju našli su se ponovno u središtu pozornosti medija. USKOK sumnjiči Vinku i Mirka Cetinskog za lažiranje porezne prijave, odnosno da su u poreznim prijavama prihvaćani nevjerodostojni dokazi o porijeklu njihove imovine te da su tako izbjegli plaćanje najmanje 24 milijuna kuna poreza

Novi slučaj zbog kojeg su supružnici Cetinski i riječki poreznici u srijedu ispitani u riječkom USKOK-u povezan je s istragom pokrenutom 2011. Podsjetimo, kralj čelika Danko Končar imao je viziju o izgradnji luksuznih vila u Istri. Pridobio je bivšu zamjenicu ministra turizma i uglednu profesoricu Vinku Cetinski da uđe s njim u biznis nekretninama kao direktorica njegove tvrtke Kermas, ovlastivši je za kupnju istarskih stancija. Končar je tvrdio da je u suradnji s Mirkom i Vinkom Cetinski u Istri kupio više od tisuću hektara zemljišta, investirao je i u kupovinu zemljišta na Cresu, a jedna od jačih investicija bila je kupovina Vinarije Agro Ferneti u selu Fernetići kod Brtonigle. U glamuroznu promociju prvih vina robne marke Capo, uz Končara, uključili su se Tony i Mirko Cetinski pa se činilo da sve ide glatko te da su poslovni uspjeh i prijateljstvo Končara i obitelji Cetinski na vrhuncu. Tony je vina nazvao Da Capo, po svom albumu, a kako su pisali mediji, uložio je i nešto vlastitog novca u vinariju.

Vina su opstala, a prijateljstvo propalo

No izgleda da je upravo kupovina vinarije bila prekretnica u odnosima Končara i Cetinskih. Končar je nećaku Ozrenu Žagnešteru prepustio upravljanje njome, a on je ubrzo došao do zaključka da je 'odnos kupljenog i plaćenog, u najmanju ruku, nerealan', a kako je kazao medijima, našao je i nekih upitnih računa. Tvrdio je da je Končar vinariju, čije je poslovanje vodio Mirko Cetinski, platio više nego što je navedeno u kupoprodajnom ugovoru, a sporno mu je bilo i to da je na marketinšku promociju, koju je vodio Matteo Cetinski, potrošeno 70 tisuća eura. Končar je, vjerojatno pod utjecajem nećaka i sestre Danice, članice Uprave Kermas ulaganja, kazneno prijavio Vinku, a potom i Mirka Cetinskog, sumnjajući da su ga u poslovima koje su pokretali s njim oštetili za milijunske iznose, odnosno za oko 150 milijuna kuna, koliko iznosi zbroj cifri dviju podignutih optužnica.

Naime u prvoj optužnici, koju je pulsko Županijsko državno odvjetništvo podignulo u veljači ove godine, bračni par Vinku i Mirka Cetinskog te njihova nekadašnjeg poslovnog suradnika Dragu Radolovića tereti se da su malverzacijama pri kupnji nekretnina u Istri 2007. i 2008. oštetili Kermas ulaganja Danka Končara za 90,5 milijuna kuna.

Kako je počelo?

Biznismen i vlasnik oštećene tvrtke Kermas Danko Končar i Vinka Cetinski ušli su u partnerski odnos 2007. Končar je u to vrijeme imao veliko povjerenje u Vinku Cetinski te ju je postavio za direktoricu tvrtke Kermas ulaganja. Tada su počeli s kupnjom nekretnina po Istri u suradnji s Radolovićevom tvrtkom Istra Bavaria

Radolović je po nalogu Vinke Cetinski kupovao nekretnine i osnivao tvrtke u kojima su on i Danko Končar bili suvlasnici. Končar je za svojih 80 posto udjela isplaćivao Radoloviću protuvrijednost nabavne cijene, a kasnije je posumnjao da je cijena bila napuhana i da su razliku između onoga što su platili i naplatili mu uzimali i dijelili između sebe. Radi se o 32 slučaja kupoprodaje nekretnina pa je, unatoč donedavno velikom prijateljstvu, Danko Končar u listopadu 2010. kazneno prijavio Vinku Cetinski za prijevaru te zlouporabu položaja i ovlasti.

U vrtlogu slave

Vinka Cetinski, rođena 14. travnja 1947, široj javnosti postala je poznata 1993, kada ju je Franjo Tuđman kao perspektivnu HDZ-ovu akviziciju postavio za zamjenicu ministra turizma. Nakon političke karijere Vinka Cetinski se afirmirala u akademskim krugovima – posvetila se profesuri na opatijskom Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Bila je članica uprava ili nadzornih odbora u 15-ak tvrtki dok se njezin suprug i suoptuženi u aferama za koje ih tereti USKOK, Mirko, etablirao kao upravitelj nekoliko tvrtki te vlasnik više radiopostaja. U poduzetničke vode slavni je bračni par Cetinski povukao i svoju dvojicu sinova – Mattea i Tonyja. Prvi se nije uspio nametnuti u estradnim krugovima, a ni publika ga nije prihvatila, za razliku od brata Tonyja, jer on žari i pali estradnom scenom. Njegove ljubavne pjesme masovno osvajaju publiku – naročito žensku. Mnogima se naime čini da su njegove balade iskrene i utemeljene na njegovu životnu iskustvu jer iza sebe ima već dva nasukana bračna broda, a u treći se tek nedavno ukrcao.

Druga optužnica

Protiv Vinke i Mirka Cetinskog te još devet osoba, među kojima je i njihov sin Matteo, podignuta je optužnica u ožujku ove godine pred Županijskim državnim odvjetništvom u Puli, a nakon kaznene prijave Končara iz 2011. Njome ih se tereti da su zlouporabom položaja i ovlasti te pranjem novca neosnovano stekli 52 milijuna kuna, a na štetu Končarove tvrtke Kermas. Porezna i financijska inspekcija navodno je češljala, po nalogu Državnog odvjetništva, imovinu i bankovne račune obitelji, a koja je od 2007. znatno porasla, no ipak ne u onolikoj mjeri za koliko ih se teretilo. 'Sumnja se stoga da je veći dio novca završio u inozemstvu pa je Državno odvjetništvo zatražilo međunarodnu pomoć, i to od Italije i SAD-a, jer očito postoje indicije da je upravo u tim zemljama uložen dio nezakonito stečenog novca', pisao je u listopadu 2011. Jutarnji list, tvrdeći da je pomoć u istrazi zatražena i od američkog FBI-ja.

Cetinski: Žrtve smo Končara

Bivša doministrica Vinka Cetinski u priopćenju medijima pak tvrdila je da su ona i suprug bili žrtve Končara, a ne obratno, te da ih je Končar iskoristio za ulazak u Hrvatsku jer se, kaže, on obratio njima, a ne oni njemu. Cetinski je izjavila kako je Končar na početku govorio da ga zanima ruralni turizam te izgradnja vila za bogate poslovne ljude u Istri.

'S obzirom da sam se ja time bavila i na fakultetu te nekada bila zamjenica ministra turizma, za mene je to bio izazov. Korektno sam ispunila svoje obveze i za to sam trebala dobiti pet posto od ukupnog profita, a dobila sam progon, blokadu cijele svoje i obiteljske imovine, iako od Porezne uprave imam rješenje prema kojem je sveukupna imovina pokrivena zaradom, odnosno, jednostavno rečeno, dokazala sam porijeklo svoje imovine', istaknula je u medijskom priopćenju prije šest mjeseci.

Tvrdila je da su ona i suprug počeli smetati Končaru u trenutku kada se počeo upuštati u kojekakve poslove s lokalnim i nacionalnim političko-gospodarskim strukturama. 'Njegove aspiracije bile su tvornica za preradu ribe Mirna Rovinj, a u konačnici i Podravka, zatim medijska carstva EPH i Glas Istre, po mogućnosti sva brodogradilišta, marine i vjetroelektrane te projekt Brijuni Rivijera', navela je Cetinski tada u priopćenju.

Tony Cetinski, ogorčen zbog uhićenja roditelja, komentirao je 'da to samo govori koliki je utjecaj Končara i njegovog odvjetničkog tima u ovoj istrazi' i da ga to beskrajno plaši, optuživši za sve udbaše.

'Po sedamnaesti put pita me se jedno te isto, a nema ničega u svemu tome', kazao je u srijedu u USKOK privedeni Mirko Cetinski. Ustvrdio je i da si istarski državni odvjetnik Edi Putigna pokušava stvoriti popularnost na imenu Cetinski, a u što su umiješali i dvoje poreznika. 'Posao smo napravili apsolutno pošteno, a ovime pokazuju da nas žele pokopati', zaključio je Mirko Cetinski