DVA NEBODERA

Split: Kreće gradnja najvećeg POS-a u Hrvatskoj

30.07.2014 u 16:12

Bionic
Reading

Ministrica prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš u četvrtak će zajedno sa splitskim dogradonačelnikom Goranom Kovačevićem položiti kamen temeljac za novih 409 stanova iz programa POS, čime će otvoriti najveće gradilište poticane stanogradnje u Hrvatskoj

U dva nova nebodera u naselju Kila, u istočnom i slabo urbaniziranom dijelu grada, osim stanova, nalazit će se i 581 garažno mjesto te četiri poslovna prostora, a vrijednost cijele investicije procijenjena je na 284 milijuna kuna. Nakon desetgodišnjeg zastoja, u Splitu će se tako nastaviti gradnja pristupačnih stanova po cijeni od maksimalno 1.100 eura za kvadrat: prethodna gradska vlast Željka Keruma, istina, upravo na Kili izgradila je jedan neboder koji se upravo useljava, no to je napravljeno u neobičnom aranžmanu s građevinskom poduzetnicom Marinom Wallner i mimo pravila POS-a.

Novo splitsko naselje nalazi se na neobičnoj lokaciji i u ne baš atraktivnom okruženju, u blizini groblja Lovrinac i velike trafostanice Vrboran, no među splitskim podstanarima svejedno vlada veliko oduševljenje. Gradska vlast obećala je urediti infrastrukturu, a već se pojavila potreba za otvaranjem vrtića i škole. Na listi prvenstva za kupnju stana, formiranoj prije nekoliko mjeseci, nalazi se otprilike četiristotinjak obitelji.

Prvi POS-ov neboder na Kili trebao bi biti dovršen do kraja 2015., a drugi do sredine 2016. godine.

Uoči samog polaganja kamena temeljca, kada će društvo HNS-ovoj ministrici praviti HNS-ov splitski dogradonačelnik, gradonačelnik Ivo Baldasar će u zgradi gradske uprave, zajedno s direktorom Agencije za promet nekretninama Slavkom Čukeljom, potpisati povelju koja će biti ugrađena u temelje budućih zgrada.