CRVENA UZBUNA

Nevrijeme u Zagrebu dan pretvorilo u noć

31.07.2014 u 07:48

  • +23

Nevrijeme u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko

Bionic
Reading

Nevrijeme s obilnim oborinama koje su najavljivali stručnjaci DHMZ-a na stranicama Meteo alarma potopilo je Zadar, uzrokovalo je stvaranje pijavica kod Čiova, sasulo tuču u Sisku i konačno nešto prije 15 sati stiglo do Zagreba

Još tijekom utorka ciklona koju je Crometeo tim nazvao Melisa počela je djelovati na vrijeme u Hrvatskoj, osobito na zapadu zemlje. Na otocima sjevernog Jadrana ponegdje je palo preko 50 litara kiše po kvadratnom metru, a na Silbi i Molatu i preko 100 litara u 24 sata, što je donijelo velike poplave. Ciklona se tijekom noći nalazila središtem nad sjevernom Italijom. Tijekom današnjeg dana, ciklonalni centar ušao je nad Jadran i zajedno s hladnom frontom postupno se premješta prema jugoistoku.

Sinoptička situacija sredinom srijede:

DHMZ je izdao visok stupanj upozorenja za cijelu zemlju, a za dio zemlje proglašen je crveni, najveći stupanj upozorenja na ekstremne vremenske prilike. Estofex je za cijelo područje Hrvatske proglasio drugi stupanj upozorenja na ekstremne vremenske prilike koji se prvenstveno tiče mogućnosti vrlo obilnih oborina, a manje za pojavu tuče, olujnih udara vjetra, na Jadranu pijavica i tornada. Severe Weather Europe za Jadran je proglasio najveći stupanj upozorenja na mogućnost snažnog nevremena.

Članovi Crometeo tima javljaju da je na širem sisačkom području pala tuča, a radarska snimka to i dokazuje. U Zagrebu je već počela jaka grmljavina i snažan vjetar, dan se zbog guste naoblake pretvorio u noć, a prema prognostičkim kartama nevrijeme će u narednim satima samo jačati.

HT: Saniramo kvarove

'Zbog iznimno nepovoljnih vremenskih prilika koje su u posljednjih sedam dana zahvatile veći dio zemlje, Hrvatski Telekom bilježi povećan broj prijava kvarova i smetnji u pružanju usluga. Angažirali smo sve interne i vanjske resurse te su naši stručnjaci neprekidno na terenu, kako bi kvarovi bili otklonjeni u najkraćem roku. Učinit ćemo sve kako bi našim korisnicima u što kraćem roku omogućili kvalitetno i nesmetano korištenje usluga. Korisnicima zahvaljujemo na razumijevanju i strpljivosti', kažu u HT-u.


Poplava u Zadru; nevrijeme opasno po život

Zadarsko područje još je jučer zahvatilo jako grmljavinsko nevrijeme praćeno jakom kišom i olujnim jugom. Neke ceste na području grada Zadra jutros su bile poplavljene pa su se vozači upozoravali na dodatan oprez i strpljenje. Vatrogasci su imali pune ruke posla u ispumpavanju poplavljenih prostorija, posebno na zadarskim otocima.

Najgore je bilo na otoku Viru. Jučer od 13 sati, zadarski su vatrogasci intervenirali 30-ak puta, izvijestio je zapovjednik JVP-a Zadar Željko Šoša.

'Najteže je na Viru, Pagu, isto tako i na ostalim otocima, Silbi, Istu, Molatu, Dugom otoku. Uglavnom je to ispumpavanje podruma i niskih objekata. Ima i dosta srušenih stabala po cestama i dvorištima. Telefoni u Zadru ne prestaju zvoniti', rekao je Šoša.

Jutros nešto prije 7 sati Jadrolinijin brod 'Prizna' u Pašmanskom kanalu spasio je brodicu pod slovenskom zastavom. Prizna je radi premještaja isplovila u Pašmanski kanal te je posada uočila kako brodica nekontrolirano pluta nošena olujnim vjetrom. Posada je uspjela prihvatiti slovensku brodicu u tegalj i odvesti je u luku Biograd. Ustanovljeno je kako na brodici nije bilo putnika.

Podsjetimo, Meteoalarm je za obalu izdao najviši stupanj crvenog upozorenja, koji označava izuzetno opasno vrijeme.

Prognoziran je iznimno intenzivan meteorološki događaj. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život.

'Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere', istaknuto je u objašnjenju crvenog upozorenja na Meteoalarmu.

Slapovi kod Pet bunara u Zadru