NESTALE IZ IMOVINSKE KARTICE

Varginim umjetninama misteriozno pala cijena

31.07.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Andrija Maurović i Menci Clement Crnčić - dva su poznata hrvatska likovna umjetnika čijim se slikama u svojem vlasništvu može pohvaliti novi ministar zdravlja Siniša Varga. Za njih znamo jer ih je kao čelnik HZZO-a Varga prijavio u imovinskoj kartici, no u najnovijoj umjetnine se više ne navode. Pala im je vrijednost, kaže Varga, no u toliki pad cijene sumnjaju povjesničari umjetnosti

Kao i ministar obrazovanja Vedran Mornar, i Siniša Varga je mjesec dana od stupanja na dužnost morao predati izvješće o imovini, no za razliku od svog kolege, ministar zdravlja popis imovine predao je i kada je bio šef HZZO-a pa su eventualne promjene u njegovoj kartici jasno vidljive.

U svojoj imovinskoj kartici koju je predao u kolovozu 2012., netom nakon što je preuzeo HZZO, Varga je među pokretninama naveo i slike Mavrovića i Crnčića, za koje je naveo da im je tržišna vrijednost 137.500 kuna. S obzirom na takav iznos, najvjerojatnije se radi o Menciju Clementu Crnčiću te Andriji Mauroviću, a ne Mavroviću, za kojeg poznavatelji umjetnosti s kojima smo razgovarali nikada nisu čuli.

U imovinskoj kartici koju je predao na kraju mandata u HZZO-u, zajedno s onom koju je bio dužan predati kao ministar, umjetnine Varga više ne spominje jer im je vrijednost, kako kaže, pala.

'Riječ je o dvije umjetničke slike koje su procijenjene na vrijednost ispod trideset tisuća kuna zbog pada potražnje za umjetničkim djelima uslijed krize', odgovorili su nam u Ministarstvu zdravlja, ne precizirajući o kojim se točno umjetninama radi.

Naime, objašnjavaju nam iz Vargina ministarstva, prema odredbama Zakona o sprečavanju sukoba interesa, dužnosnici moraju prijaviti pokretnine, poput umjetnina, jedino ako im je pojedinačna vrijednost veća od 30.000 kuna.

No s obzirom na to da je vrijednost Varginih umjetnina, prema imovinskoj kartici, 2012. bila 137,5 tisuća kuna, postavlja se pitanje kako je moguće da im je pala ispod 60.000 kuna.

'Ne znam o kojim je slikama riječ i kakve su i ne znam ni je li prva procjena bila valjana. Međutim, sigurno je da je nije baš vjerojatno da su u dvije godine vrijednosti slika Maurovića i Crnčića pale za 50 posto. Cijena, doduše, jest nešto što je kolebljivo, i ovisi o potražnji na tržištu, ali primjerice Crnčić ide u kategoriju klasike. Takvim autorima može cijena nešto pasti, ali ne toliko', kaže za tportal povjesničar umjetnosti Igor Zidić, koji je među ostalim procjenjivao i umjetničku zbirku Ive Sanadera.

O detaljima slika nismo uspjeli doznati ni od samog ministra, no prema cijenama koje smo vidjeli u oglasniku i na stranicama na kojima se provode aukcije, cijena za slike Andrije Maurovića kreće se od 3.000 kuna do 9.000 kuna, no ima i primjeraka koji se prodaju i po 60.000 kuna, ovisno o tehnici u kojoj su slikane. Što se pak tiče Crnčića, njegovi bakropisi i crteži olovkom prodaju se za iznose između 2.000 pa do 15.000 kuna, no vrtoglavu vrijednost imaju njegova ulja na platnu koja se prodaju i za 200.000 kuna. Cijene, kažu, nam i drugi poznavatelji umjetnosti, jesu pale, no ne toliko. Tako se, primjerice, Crnčićevo ulje na platnu 'Marina' u aukcijskoj kući Kontura 2012. prodavalo za 185.000 - 220.000 kuna, a krajem prošle godine za 150.000 - 185.000 kuna.

Osim umjetnina, u Varginoj imovinskoj kartici, o kojoj smo pisali i prije mjesec dana, nije se puno promijenilo - prodao je motocikl Yamaha X-City i ima veću plaću.

Naime, kao šef HZZO-a Varga se mogao pohvaliti mjesečnom plaćom od gotovo 14 tisuća kuna, no kao ministru porastao mu je i dohodak, pa tako sada mjesečno zarađuje 16,8 tisuća kuna. Uz to, Varga je u karticu upisao i nešto više od sedam tisuća kuna koje je na godišnjoj razini zaradio kroz predavanja i poslovno savjetovanje. Budžet obitelji Varga dodatno potpomaže i ministrova supruga koja od samostalne djelatnosti mjesečno zaradi oko 10 tisuća kuna.

Što se pak tiče nekretnina, Varga u svom vlasništvu ima stan u Zagrebu od 70 m2, u vrijednosti nešto malo višoj od milijun kuna te je suvlasnik stančića od 50 m2 u Bolu, u vrijednosti od 750.000 kuna. I dok mu se kolega iz Vlade Vedran Mornar može pohvaliti kućom od tri milijuna kuna, Varga u svojoj kartici navodi kuću još veće vrijednosti. Naime, Vargina supruga vlasnica je kuće u Zagrebu površine 300 m2, čija se vrijednost procjenjuje na nevjerojatnih 5,6 milijuna kuna!

Iako je prodao motocikl, Vargi je i dalje ostao lijep vozni park. U imovinskoj kartici nabrojao je i Renault Clio iz 2001. te Alfa Romeo 147 iz 2004., a supruga vozi Mercedes C klase iz 2004. od 75.000 kuna.

Varga i supruga u 'imovinskom portfelju' svaki imaju po 69 dionica HT-a. Varga se pohvalio i sa 500 eura štednje, ali i kreditima. On osobno 1997. dignuo je kredit od 344.000 kuna kod Zagrebačke banke, s rokom otplate 20 godina. Vargina supruga u istoj je banci 2008. dignula kredit na 700.000 kuna, s rokom otplate od 15 godina.