TURISTIČKA RUPA U SRPNJU

Lalovac ga prozvao, a evo kako je Lorencin uzvratio

29.07.2014 u 13:29

Bionic
Reading

Ministar financija Boris Lalovac oštro i otvoreno je prozvao ministra turizma Darka Lorencina zbog podbačaja turističke sezone jer se 'zbog kiše i slabo vođene turističke sezone' mora raditi rebalans proračuna, no Lorencin odbija sve kritike. Navodno porazne rezultate u špici sezone naziva 'srpanjskom rupom koja postoji otkada je turizma u Hrvatskoj' i kaže da na to treba reagirati. Ali 'treba vremena', kako se izrazio

Doduše, nije znao objasniti zašto je ovogodišnja srpanjska rupa ipak veća od prošlogodišnje rupe, pogotovo u Istri i na Kvarneru, gdje se bilježi dvoznamenkast pad postotka dolazaka i noćenja. U plusu su tek neki gradovi, poput Dubrovnika, Splita i Zadra.

'Rezultate mjeseca srpnja komentirat ću u detalje kada budemo imali rezultate prometa prema sustavu turističkih zajednica, što su podaci koje smatram relevantnim. Dakle krajem idućeg tjedna. Za sada mogu reći da smo od početka bili dosta oprezni što se tiče mjeseca srpnja', oprezan je Lorencin u izjavi za tportal.

Na Lalovca i njegovo prozivanje nije odgovorio nijednom jedinom riječju; tek kaže da se u pojedinim turističkim destinacijama u Hrvatskoj očekuje porast, u nekima stagnacija, a u drugima pad dolazaka i noćenja - ovisno o tome koliko su se spremile za srpanj. Kaže da je Ministarstvo turizma sa svoje strane poduzelo sve redovne aktivnosti, 'pa i više od toga'.

'Od špice sezone očekujem da će biti na razini odlične prošlogodišnje, a od ukupne sezone očekujem rast od nekoliko postotaka u turističkom prometu i većim prihodima. Najava za posezonu je optimistična', ne da se Lorencin. Njegovo ministarstvo već je završilo natječaj za pilot-projekt PPS, kojim će se ove godine posebno poduprijeti petnaestak destinacija za produljenje sezone u rujnu i listopadu. Program bi navodno trebao biti u punoj primjeni od iduće godine.


Ministarstvo turizma objavilo je danas rezultate analize konkurencije prema kojima je Hrvatska bolja od Italije i Francuske, a zaostaje za Grčkom. Tako, Hrvatska u prvih šest mjeseci ostvaruje rast u dolascima stranih gostiju od 7,3 posto, a to je, kažu, na istoj razini kao što je trend rasta u Španjolskoj. Uspješnije od nas u ovom razdoblju su Grčka, koja se vraća iz velikih minusa proteklih godina, Malta, Portugal te zemlje Magreba. Lošije rezultate od nas u prvih šest mjeseci bilježe Italija, Francuska, Tunis, Egipat, Cipar, Turska te Slovenija.