NOVI VAL - STARA PRIČA

Jurčić dobio prostor od Zagreba na lijepe oči

30.07.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Ljubo Jurčić, odnosno njegova stranka Novi val – stranka razvoja, dobila je prostor na jednogodišnje korištenje od Grada Zagreba u Masarykovoj 22 na drugom katu, veličine 60,45 m2 za potrebe političkog djelovanja za 362 kune mjesečno (plus PDV) iako ne ispunjava potrebne uvjete za dodjelu prostora

Naime, prema Zaključku o davanju gradskih prostora na privremeno korištenje, prostor političkoj stranci može se dati ako su zastupljene u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i vijećima gradskih četvrti. A Jurčić, prema dostupnim podacima, nema zastupnika u Skupštini, ali ni ljude u nekom od 17 Vijeća gradskih četvrti.

Upitan temeljem čega je dobio prostor, Jurčić navodi kako je njegova stranka parlamentarna. Na našu opasku da to što je zastupljena u Saboru ne znači i da ima pravo na gradski prostor Jurčić odgovora kako je i njima tako odgovoreno od Grada kada su podnosili zahtjev. Budući da Jurčićeva stranka nema čovjeka u Skupštini Grada, pitali smo ga ima možda vijećnika u nekom od Vijeća gradskih četvrti. Na to pitanje Jurčić nije imao odgovor uz dodatak da su im 'papiri stranke razasuti i da sva dokumentacija nije kompletirana'.

Odgovor na pitanje temeljem čega je onda Novi val dobio gradski prostor potražili smo i u Uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada, ali do zaključenja ovoga teksta nismo ga dobili.

Jesu li u ovom slučaju proradile stare zavičajne ili partijske veze s gradonačelnikom Milanom Bandićem, može se samo nagađati.

Osnivačka skupština Novog vala održana je početkom travnja ove godine, a u registar političkih upisana je u drugoj polovici svibnja.

Početkom lipnja, Bandić je dao prostor od 163 kvadrata Udruzi Inicijativa za osnivanje narodne stranke – reformisti Radimira Čačića, koji se sve češće spominje kao njegov partner za parlamentarne izbore. Za razliku od Jurčića, Čačić je bio mudriji pa je prije registracije stranke osnovao udrugu, za koje su pravila za dobivanja prostora malo 'labavija'. Čime je Čačić zaslužio sto kvadrata više od Jurčića, također je nepoznanica.

'Ne znam ima li u tome kakva skrivena poruka. Mi smo zadovoljni ovime što smo dobili. Valjda je takav prostor sada bio slobodan', uz smijeh je zaključio Jurčić.