VISOKI NAPON

Mravak ne razmišlja o ostavci u HEP-u

04.09.2009 u 20:06

Bionic
Reading

Tek što je iz Vlade premijerke Jadranke Kosor stigla poruka da 'javna poduzeća nisu leglo kriminala', na prisavskoj dalekovidnici ukazao se predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak, čije lice ne silazi s naslovnica novina zahvaljujući kriminalu unutar tvrtke koju vodi, kako bi pojasnio da su sve te priče zapravo prenapuhane

U kratkom razgovoru s urednicom 'Dnevnika' Tončicom Čeljuskom Mravak je ustvrdio kako, u aferi u kojoj je 2006. godine navodno oštetio HEP za 300 milijuna kuna, nije imao spoznaja od strane Državnog odvjetništva da se tvrtka koju vodi ne može uknjižiti vlasništvo za plaćene objekte.

'Nisam imao 2006. godine nikakvih spoznaja da se ne možemo uknjižiti. Državno odvjetništvo nas tada nije obavijestilo o tome', kazao je Maravak.

Objasnio je da su HAC i HEP sklopili ugovor jer je HAC tražio energetsku suglasnost, a HEP odobrio, jer je trebalo pojačati postojeću i izgraditi novu mrežu zbog sigurnosti napajanja.

'HAC je imao veći trošak jer su morali graditi te objekte, koji su poslije koristili i HEP-u za priključak novih kupaca i za budući razvoj. U tom kontekstu HAC je predložilo HEP-u da sve objekte predaju u vlasništvo HEP-a, a da za dio sredstava koji su oni financirali HEP njih odšteti', rekao je Mravak.

O aferi s kupovinom struje - 350 megavata za 255 milijuna eura odnosno za nevjerojatnih 83,3 eura po megavatsatu (cijena je na tržištu nekoliko dana nakon toga pala na 40 eura), da bi se zatim prodavala u šibenski TLM po 20,5 eura, a dobar dio je završavao u mostarskom Aluminiju, čime je država oštećena za više od milijardu kuna - Mravak je ustvrdio da su brojke prenapuhane.

'Ti podaci nisu točni, te brojke su prenapuhane. Koliki su točno gubici, znat ćemo tek na kraju godine', istaknuo je Mravak.

Prvi čovjek HEP-a potvrdio je da Državno odvjetništvo istražuje ugovore koje je sklapao, ali da u tvrtci pripadnici Odvjetništva nisu nekoliko mjeseci, kako se spominje u medijima, 'nego mjesec i nešto dana'.

Upitan razmišlja li o ostavci, rekao je da 'HEP dobro posluje' i izrazio nadu 'da će sve istrage koje se vode pokazati da se u tvrtci dobro radilo, a nakon toga će Vlada donijeti odluku o svemu'.

'Što se mene tiče, imam dovoljno snage da i dalje vučem HEP', zaključio je Mravak.