DVA TJEDNA

Milanovićev trk na odmor u državnu rezidenciju

29.07.2014 u 08:31

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović i svi ministri odlaze na odmor prva dva tjedna u kolovozu. Milanović će provesti ljetovanje u jednoj od državnih rezidencija, pretpostavlja se u već isprobanoj vili Kovač na otoku Hvaru. Kao i prošle godine, odmor će mu platiti hrvatski građani

Vlada neće održavati redovne sjednice prva dva tjedna u kolovozu jer će premijer i ministri biti na odmoru. Mudro izabrana dva tjedna dat će im s vikendima čak 17 dana slobodnog vremena pa se u Banskim dvorima na Markovom trgu očekuju tek 18. kolovoza.

'Kao štićena osoba, premijer će provesti odmor u jednoj od državnih rezidencija, s obitelji', rekli su nam u Uredu za odnose s javnošću Vlade. Nisu nam odgovorili na pitanje u kojoj će rezidenciji boraviti premijer, no za pretpostaviti je da će ponovno posjetiti vilu Kovač na Hvaru, a ondje svoju vilu ima i njegov dugogodišnji prijatelj, poduzetnik Emil Tedeschi.

Na pitanje hoće li u Banskim dvorima ostati dežurni ministar, iz Vlade nam odgovaraju da 'dežurstva' u Vladi RH nisu predviđena jer će svi članovi Vlade biti dostupni u slučaju potrebe, a dio članova Vlade će i tijekom tog razdoblja obavljati svoje ranije predviđene službene obveze.

Inače, državne rezidencije smije koristiti samo najuži državni vrh - predsjednik Republike, predsjednik Sabora i predsjednik Vlade. Oni često biraju takav oblik odmora jer je najpraktičniji za osiguranje koje, s obzirom da su štićene osobe, moraju voditi sa sobom dok god su na funkciji. U rezidencijama su naime sagrađene odvojene prostorije za osiguranje.

Kad bi premijer odlučio ljetovati o svom trošku, u nekom hotelu, tada bi morao birati posebne sobe u često skupljim hotelima koji imaju visoke sigurnosne uvjete. Osim toga, sobe i obroci za članove osiguranja plaćali bi se iz državnog proračuna, što je puno skuplja opcija od državne rezidencije. Sigurnosni uvjeti su prioritet zbog kojeg svaki privatni aranžman čuvane osobe ispada skuplji za proračun.

Za premijera je ljetovanje u rezidenciji dakle jeftinija opcija, no održavanje praznih i prastarih vila cijele godine već je druga računica.

Rezidencije su navodno toliko dotrajale da im se ne bi moglo dati ni tri zvjezdice
. U Državnom uredu za upravljanje državom imovinom objasnili su nam još prošle godine da te vile, koje pripadaju vrijednoj kulturnoj baštini, održava njihov Odjel za rezidencijalne objekte novcem iz proračuna.

Kad u neku vilu dođe državni dužnosnik, njegov ured plaća troškove 'hladnog pogona' za tih desetak dana, koliko uglavnom ljetuje. Plaćaju se režije, čišćenje, hrana i usluga kuhanja. No to je tek prelijevanje državnog novca s jedne hrpe na drugu.

Državne rezidencije moraju plaćati samo drugi gosti koji uspiju ostvariti pravo na njihovo korištenje. Građani mogu dobiti tu mogućnost ako namjeravaju koristiti rezidencije zbog promicanja kulturnih, gospodarskih i drugih interesa Hrvatske.

Prema podacima od prošle godine, građane bi najam apartmana u državnoj rezidenciji Visoka u Zagrebu koštao 600 kuna za noć. Rezidencije na Brijunima, poput vile Jadranka, vile Brijunka i Bijele vile, koštaju 10 tisuća kuna na dan, a vila Galija 3.500 kuna. Sobe i apartmani u rezidenciji Kaštel na Brijunima koštaju od 250 do 500 kuna.

Da kojim slučajem premijer nije premijer i da je kao fizička osoba dobio na korištenje vilu Kovač na Hvaru, plaćao bi je po cjeniku, dakle 4.000 kuna za noć.