MRSIĆ O ZOR-U

'Prava trudnica i dojilja ne smanjuju se ni za milimetar'

28.07.2014 u 22:09

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava predstavio je danas na tribini u Rijeci, održanoj u organizaciji SDP-a, novi Zakon o radu te je ponovio kako mu je cilj zaštita slabijih, to jest radnika, ali i omogućavanje poslodavcima da djeluju na tržištu i stvaraju profit

Ministar Mrsić je podsjetio da je i prošli Zakon o radu donio SDP 2003. godine.

HDZ je donosio samo promjene vezane uz harmonizaciju s europskim zakonodavstvom, ali nije rješavao nijedno bitno pitanje vezano uz zakon, ocijenio je ministar, dodajući da novi zakon neće otvarati radna mjesta, ali će omogućiti povoljnije investicijsko ozračje. Mrsić je istaknuo da su ciljevi zakona očuvati radna mjesta i što bolja radna aktivacija, to jest lakši ulazak na tržište rada, te smanjenje 'rada na crno' olakšanom registracijom radnika. Zakon također treba olakšati i ubrzati preustroj poduzeća, dodao je.

U izjavi za novinare prije početka tribine ministar je ponovno opovrgnuo da će trudnice po novom zakonu moći raditi i noću. Nekome odgovara da se to pitanje postavlja, rekao je ministar Mrsić, ističući da se prava trudnica i dojilja 'ne smanjuju ni za milimetar'. 'Mi smo željeli rasteretiti Zakon o radu određenih članaka koji su definirani u drugim zakonima, tako da je zabrana rada trudnicama noću definirana i u Zakonu o rodiljama i rodiljnim naknadama te u Zakonu o zaštiti na radu pa smo zato smatrali da nema potrebe da bude i u Zakonu o radu', objasnio je.

Trudnice sigurno neće raditi noću, rekao je, dodajući da je zaštita trudnica po našem zakonodavstvu deset puta veća nego što propisuju direktive Europske unije.

Ministarstvo je imalo dobru raspravu sa sindikatima prije donošenja tog zakona, ocijenio je, podsjećajući da se gotovo godinu i pol pregovaralo sa socijalnim partnerima.

U tijeku je osnivanje skupine koja će pratiti implementaciju Zakona o radu, u kojoj će, osim socijalnih partnera i komore, biti i nevladine udruge i inspektorat rada kako kako bi se sve ono predviđeno tim zakonomom pratilo i da se vidi njegov učinak te da se u budućnosti mogu planirati promjene ako budu potrebne, zaključio je ministar Mrsić.