REPORTAŽA IZ SRBA

Policija pratila autobus antifašista umjesto da privede nasilnike

28.07.2014 u 19:18

Antifašisti pod policijskom patnjom

Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus/tportal

Bionic
Reading

Četiristo kilometara pratile su u nedjelju policijske patrole jedan autobus s članovima Saveza udruga antifašističkih boraca i antifašista Virovitičko-podravske županije na putu iz ličkog mjesta Srba s obilježavanja Dana ustanka. Do Bjelovara, gdje su policajci u noćnim satima odjednom odustali od nadzora kretanja, izmijenilo se šest policijskih kola. Trošio se benzin, angažiralo šest policijskih dvojaca, skretalo se članove udruge s puta i spriječilo njihovo zaustavljanje u Rastokama, prema ranije predviđenom programu. Sve zbog nekih izgrednika koji su prijetili napadom na autobus, kao što su nekoliko sati ranije u Srbu s razglasa puštali pjesme o ustaškim zločincima, koji su Likom masovno ubijali prije 70 godina

Okupilo ih se ne više od stotinjak na košarkaškom igralištu u centru Srba, iza jedne kuće na kojoj je nacrtana zvijezda petokraka i ispisan stih A. B. Šimića 'Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda', iza pojasa bodljikavog grmlja kupina i bršljana, gdje su vikali parole protiv pobjede naroda nad fašizmom, protiv nacionalnih manjina, uz ilegalne skladbe iz vremena NDH, u čemu ih policija nije sprečavala zadovoljavajući se funkcijom tampon zone. Iako je na terenu bilo oko pedeset pripadnika interventne policije, oni nisu reagirali čak ni kada se s igrališta začula pjesma o 'Juri i Bobanu', vođama ustaša, zločincima odgovornima za zvjerstva nad narodom i ljudske gubitke u partizanskom pokretu.

S druge strane, na vrhu uzvisine nad mjesnim parkom okupili su se antifašisti, na poziv Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Srpskog nacionalnog vijeća, oko spomenika na 'prvu ustaničku pušku u okupiranoj Hrvatskoj', koji je podignula SFRJ, a obnovila RH 2011. u spomen na narodni oružani otpor i stvaranje prvog slobodnog teritorija od ustaške NDH.

MUP-u su, izgleda jednako prihvatljiva, oba skupa: 'Policijska uprava zadarska zaprimila je više prijava o održavanju javnih okupljanja dana 27. srpnja 2014. na području Policijske postaje Donji Srb, i to za dva javna okupljanja u mjestu Donji Srb', odgovorio je MUP tportalu na naše pitanje čemu praćenje baš antifašističkog vozila. Na jednom od ta 'dva okupljanja' orile su se ustaške pjesme, a policija ih nije zaustavila.

No iznimno jak razglas ipak se nije toliko glasno čuo gore kod spomenika, gdje je zajednička misao govornika, povjesničara dr. sc. Dragana Markovine, profesora Filozofskog fakulteta u Splitu, Milorada Pupovca, predsjednika SNV-a i Stjepana Mesića, bivšeg predsjednika, bila osuda povijesnog revizionizma i manipuliranja ljudskim žrtvama brojnih pokolja iz Drugog svjetskog rata radi postizanja određenih stranačkih i privatnih ciljeva u današnjoj Hrvatskoj i susjednim državama.

Markovina je upozorio da mladi danas trebaju uvidjeti zamke takve negativne propagande i suprotstaviti joj se suvremenim antifašizmom. Pupovac je naveo niz primjera ličkih mjesta u kojima su počinjeni najstrašniji pokolji, u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu, ali je istakao da jedan ne opravdava drugi niti je jedan važniji od drugoga. Oni ne smiju biti temelj za širenje međunacionalne mržnje, jer je upravo to bio i cilj tadašnjih okupatora i domaćih izdajnika, četnika i ustaša dok je s druge strane Narodnooslobodilački pokret pod vodstvom Komunističke partije Jugoslavije okupljao sve nacionalnosti pod idejom zajedničke borbe izvan nacionalnih okvira. 'Na oslobođeni teritorij u Drvar nije došao Draža nego Joža', istaknuo je Pupovac ustvrdivši da se o tim temeljnim činjenicama o partizanskom pokretu 'nekima može pričati kao i lanjskom snijegu'. Mesić je naveo da NDH 'nije bila ni nezavisna, ni demokratska, ni Hrvatska', pa prema tome ni država, a nije osnovana ni na temelju referenduma niti izbora, a suprotstavila joj se vojska nastala u narodu koju su ujedinili Komunistička partija Jugoslavije pod rukovodstvom Josipa Broza Tita.

'Zločini nad Srbima ili zločini na Hrvatima koriste četnička i ustaška propaganda radi vlastitih interesa, a narod im se može oduprijeti isključivo zajedništvom', bio je tadašnji program KPJ fokusiran na klasnu i antifašističku borbu umjesto međunacionalnu, koja je i danas aktualna što su potvrdili govori Mesića, Pupovca i Markovine.

I danas se događa raslojavanje, kazao je Pupovac, na bogate i siromašne, a nacionalizam se prodaje kao roba na osnovu čega se neki još više bogate, a društvo pada u još veću nepravdu od koje profitira isključivo mala skupina manipulatora.

Nakon tih govora uslijedila je gozba uz ukusni lički grah, pivo i sokove, nakon čega su se antifašisti autobusima povezli kućama, ali nekoliko ih je na tom putu presrela policija naredivši pratnju bez objašnjenja o razlozima. 'Mi smo tu zbog vas', samo to izustio je jedan policajac na pitanje tportalova novinara, koji je u autobusu bio s članovima Saveza udruga antifašističkih boraca i antifašista Virovitičko-podravske županije, iako nakon izlaska iz Srba više nigdje nije bilo skupina izgrednika ili simpatizera fašizma. Starom ličkom cestom, prema moru, krstarili su turisti u kamp-kućicama, lokalni stanovnici i biciklisti, ali nigdje ni traga nije bilo crnokošuljašima ili kakvim drugim radikalima. Svejedno, policijske patrole izmjenjivale su se od Zadarske, Ličke i Karlovačke, preko Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske PU. Vozila petero policijskih uprava izmjenjivala bi se u nadzoru našeg autobusa na granici županija, čak i sedam sati nakon kretanja iz Srba, kada su već i putnici u autobusu od umora pozaboravljali prijetnje iz Srba. Kako je padala noć tako je policijska rotirka postajala uočljivija po mjestima na Bilogori i Podravini kroz koja smo se kretali.

Kao da je akcija koordinirana iz MUP-a da bi se nama zagorčao dan, primijetio je Igor Pavković, zamjenik župana Virovitičko-podravske županija i predsjednik županijske organizacije SDSS-a.

'Sramota me je što sam u autobusu pod policijskom pratnjom. Volio bih da je to stvar policajaca, ali nije. Koliko je patrola angažirano, koliko je samo novca potrošeno nepotrebno, koliko je naživcirano ovih ljudi u autobusu', rekao je Pavković.

Vladimir Jurić, predsjednik SABA Virovitičko-podravske županije, ustvrdio je da bi bilo razumnije da je policija uklonila s javnog prostora nasilnike koji su iznijeli prijetnje, ako ih je bilo, nego da je nadzirala kretanje jednog autobusa mirnih građana i to u dužini od 400 kilometara kretanja.

'Mi danas ne možemo putovati kući po planu koji smo ranije dogovorili. Zar policija nije mogla te ljude koji prijete spriječiti da izvrše agresiju, da ih udalje ili da negdje prespavaju, a normalne građane pustila da se slobodno kreću?' zapitao se Jurić, uz što će SABA-u najvjerojatnije poslati prosvjedno pismo MUP-u zbog odabira fokusa mjera sigurnosti.