VEDRAN, A NE IVICA

Mornar je vlasnik kuće od vrtoglavih 3 milijuna kuna

29.07.2014 u 07:18

Bionic
Reading

Kuća od tri milijuna kuna, stanovi, dva automobila, nekoliko desetaka tisuća eura te par stotina tisuća kuna štednje – sve je to u svojoj imovinskoj kartici pobrojao novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar. Takvom imovinom Mornar se pridružio društvu imućnijih članova Vlade

Mornar je, kažu nam u Povjerenstvu za odlučivanje o sukoba interesa, svoju imovinsku karticu predao u okviru zakonom utvrđenog roka, odnosno u roku od mjesec dana od imenovanja na novu funkciju ministra, na koju je došao s mjesta profesora na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

I samim prelaskom na višu funkciju Mornar je poboljšao svoje financijsko stanje – kao profesor na FER-u imao je plaću od oko 14 tisuća kuna, a kao ministru na račun mu stiže plaća od oko 16,5 tisuća kuna. Usto, kroz honorare je godišnje zaradio dodatnih 230 tisuća kuna. Kućnom budžetu pomaže i suprugina iznadprosječna plaća od oko 11 tisuća kuna.

Što se pak tiče imovine, u Mornarovoj imovinskoj kartici ističe se kuća od 369 kvadrata u vrijednosti od vrtoglavih tri milijuna kuna. Međutim, čini se da do vlasništva nad kućom Mornar nije stigao tako lako. Priuštio si ju je zahvaljujući plaći, kreditu, pa čak i zahvaljujući novčanoj pozajmici.

Novi ministar obrazovanja također je, navodi se u kartici, vlasnik 40 posto stana od 109 kvadrata u Zagrebu, koji je u njegovo vlasništvo došao nasljedstvom. Jednako tako, naslijedio je i livadu u Tomaševcu, veličine 2.769 m2.

Nekretninama se može pohvaliti i Mornarova supruga – vlasnica je stana od 60 kvadrata u Zagrebu, procijenjenog na 600.000 kuna. Osim toga, zahvaljujući plaći uspjela je kupiti i 350 kvadrata građevinskog zemljišta u Šepurinama, koje je procijenjeno na 250 tisuća kuna.

Osim nekretnina, Mornar u svojoj imovinskoj kartici navodi i vlasništvo nad dva automobila – Toyotu Avensis iz 2006. od 50.000 te Chevrolet Aveo iz 2013. od 70.000.

Prije nego što je postao ministar, Vedran Mornar bio je i suvlasnik u tvrtci Koios savjetovanje, o kojoj je tportal već pisao. No dolaskom na funkciju, dva posto udjela prebacio je na odvjetničko društvo.

Sudeći po dosadašnjoj plaći na FER-u, Mornaru nije puno toga financijski nedostajalo u životu, no novac koji je zaradio očito nije trošio na umjetnine poput nekih drugih dužnosnika, nego je sve stavljao u štednju. Tako se može pohvaliti da ima ušteđeno 250.000 kuna te uz to još 37.600 eura.

Ušteđevinu Mornar očito nije htio potrošiti na pokrivanje kredita u Zagrebačkoj banci u kojoj mu je, prema informacijama iz imovinske kartice, ostalo za otplatiti još 28.750 kuna.

Kako je Vedran postao Ivica Mornar?

Pregledavajući imovinsku karticu na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, primijetili smo da je ministar obrazovanja krivo imenovan. Naime, umjesto Vedran, potpisan je kao Ivica Mornar. Ime Ivica Mornar nosi hrvatski umirovljeni nogometni reprezentativac.