LOVA DO KROVA

Panonska Hrvatska najbolje koristi fondove EU

04.09.2009 u 17:40

Bionic
Reading

Osam županija statističke regije Panonske Hrvatske, od Vukovarsko-srijemske do Karlovačke županije, surađuju bolje nego županije u ostalim dvjema regijama - Sjeverozapadnoj i Jadranskoj jer su u godinu dana domaćim i pretpristupnim fondovima EU-a prijavile višestruko više projekata, tj. 331 projekt vrijedan oko 7,5 milijarda kuna

Župani su potpisali memorandum o organizaciji Prvoga panonskoga biciklističkog maratona, što je prvi zajednički projekt. Svrha je Panonsku Hrvatsku učiniti prepoznatljivijom i ojačati njezinu međužupanijsku suradnju te poboljšati turističku ponudu. Start sedmodnevnog maratona bit će u Karlovcu 28. rujna, a cilj 4. listopada u Iloku.

Državni tajnik regionalnog razvoja Branko Mučnjak ocijenio je da recesija ne utječe na dostupnost fondova kad je riječ o kvalitetnim projektima budući da je taj novac osiguran. Samo što treba naučiti jest - uzeti novac, a to se kroz ovu suradnju i čini, rekao je.

Konzultantica tog ministarstva Maja Hranilović rekla je da je podjela Hrvatske na tri područja bila potrebna radi uspoređivanja budući da sve regije Europske unije imaju statistički ujednačenu podjelu po broju stanovnika i socioekonomskim pokazateljima, a sve kako bi se mjerio učinak razvojne politike i radi ujednjačavanja njihova razvoja.

Ravnatelj Uprave za integriranje u regiji pri Ministarstvu regionalnog razvoja Ivo Žinić rekao je da su nacrti Zakona o regionalnom zakonu i Strategije regionalnog razvoja Hrvatske gotovi, dodajući kako vjeruje da će do kraja ove godine biti i prihvaćeni u Hrvatskome saboru te da će županije i gradovi time dobiti novi institucionalni, programski i pravni okvir za vođenje kvalitetne regionalne politike, usklađene s načinom vođenja regionalne politike u zemljama Europske unije.

Županima i zamjenicima župana osam županija te ravnateljima njihovih razvojnih agencija ravnatelj Regionalne razvojne agencije Slavonsko-baranjske županije Stjepan Ribić predstavio je Europski tjedan regija i gradova koji će se od 5. do 8. listopada održati u Bruxellesu.

Pozvao je županije da dođu, da se predstave i zauzmu za svoje projekte, što, među ostalim, mogu učiniti i preko triju hrvatskih regionalnih predstavništva koja već djeluju u Bruxellesu.