ZAKONSKA RUPA

Sud može zabraniti Merzel da bude županica

28.07.2014 u 09:04

Bionic
Reading

Iako je napokon izbačena iz SDP-a , Marina Lovrić Merzel i dalje je sisačko-moslavačka županica. Prema postojećem Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, ni Vlada ni lokalne skupštine ne mogu ih smijeniti. Mogu ih smijeniti samo oni koji su ih izabrali, a to su građani. Da bi to učinili, moraju inicirati lokalni referendum

Međutim, Ustavni sud upozorava da Zakon o kaznenom postupku pruža sudovima mogućnost da javnog dužnosnika udalje od obavljanja njegova posla izricanjem mjere opreza. Ona je predviđena točkom 6. u članku 98. Zakona o kaznenom postupku i može biti na snazi sve dok postoji opasnost da će ponoviti djelo ili utjecati na svjedoke.

'Ta mjera prema ZKP-u doista postoji kao mogućnost, ali je redovni sudovi iz nekih razloga iznimno rijetko primjenjuju. Ne znam da je sud ijednom državnom ili javnom dužnosniku protiv kojeg je pokrenut kazneni postupak izrekao mjeru zabrane obavljanja poslovne aktivnosti', kazao je za Jutarnji list sudac zagrebačkog Županijskog suda Ratko Šćekić.

Na pitanje koliko dugo mjera zabrane obnašanja poslovne aktivnosti može potrajati, Šćekić objašnjava: Ako je izrečena zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, onda je na snazi dok se svjedoci ne ispitaju. Ako je razlog opasnost od ponavljanja kaznenog djela, onda se mjera zabrane obnašanja djelatnosti može produžavati sve do pravomoćnosti presude.