Hrvatska MJERE OBRANE OD POPLAVE

Vodostaj Kupe prelazi granicu sigurnosti

Redovite mjere za obranu od poplave za Karlovac stupit će na snagu oko pola noći, kad se očekuje da će Kupa prijeći granicu sigurnosti od 700 cm vodostaja, no ozbiljnija poplava se ne očekuje

KARLOVAC - Gradonačelnik Damir Jelić kazao je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u gradskoj upravi kako se očekuje da će se voda izliti na više lokalnih prometnica, ali i da ne će biti veće poplave i teškoća.

"Po svim pokazateljima vodostaj noćas ne će prijeći 800 cm, kad se proglašavaju izvanredne mjere obrane od poplava", kazao je voditelj karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Borislav Vedrina. Naglasio je da je ove godine ulaz Kupe u kanal Kupa-Kupa produbljen pa može primiti 100 prostornih metara vode u sekundi više, ocijenivši da ozbiljnije poplave ne će biti. "Nema straha da bi se ponovile poplave iz 1939. i 1974." poručio je građanima.

Gradonačelnik je pozvao građane na oprez te da izlijevanje vode prijavljuju na Centar 112.

Kupa prijeti izlijevanjem jer ju velikim vodnim valom puni rijeka Korana vodostaj koje je u 17 sati bio 452 cm, što je samo 22 cm manje od najvišeg ikad zabilježena vodostaja na Korani.

U 17 sati vodostaj Kupe je bio 669 cm, a najviša razina očekuje se ujutro.

 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još