'VI ĆETE ME ZVATI NERADNICOM?!'

Pročitajte kako je vrtićka teta 'oprala' Bandića

25.07.2014 u 10:21

Bionic
Reading

I dalje se ne stišava bura oko smanjivanja plaća zaposlenima u kulturnim ustanovama i predškolskom odgoju u Zagrebu. Na tu temu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić oglasio se jučer na sjednici Skupštine kazavši da će ga u toj namjeri sigurno podržati i blagajnica s plaćom od 2.700 kuna. Isprovociralo je to i odgajateljicu u vrtiću da zagrebačkom gradonačelniku pošalje otvoreno pismo

'Poštovani gospodine Bandiću, kako ste?', započinje odgajateljica Zdenka Krpanić, a otvoreno pismo poslala je i redakciji tportala.

Ona se, kaže, osjeća uvrijeđeno i gotovo premlaćeno zbog usporedbe s blagajnicom.

'Vi ste uistinu uvjereni da je plaća od 2.700 kuna dostatna ikome u Gradu Zagrebu, čiji je prirez 18 posto? Svaki posao je častan posao, posebice u vremenu u kojem živimo, i odmah želim naglasiti da mi nije namjera omalovažiti posao blagajnice. Ali, gospodine Bandiću, jeste li Vi svjesni da smo mi odgojiteljice fakultetski obrazovane za naš posao dok blagajnicom može postati i netko s trogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem? Znate li koliko košta razlikovna godina za odgojitelje koji su diplomirali prije 2006? 6.000 kuna. Znate li koliko košta godina dodatnog studija (koji se, usput budi rečeno, ne može upisati bez položene razlikovne godine)? 7.000 kuna. Govorimo o dvije godine, tj. četiri semestra; dakle pričamo o cifri od 14.000 kuna. I to bez dodatnih troškova kao što su kupovina indeksa, kupovina obrazovnih materijala, knjiga... Mnoge moje kolegice, koje su diplomirale na strukovnom dvogodišnjem studiju prije 2006, odlučile su platiti 20.000 kuna i uložiti u svoje obrazovanje. A Vi ih nazivate neradnicama i izjednačavate njihov posao s poslom časnog, ali osjetno nižeg obrazovnog ranga! One će s novim Pravilnikom o radu imati nižu plaću s magisterijem nego što su je imale kao pripravnice bez iskustva prije 10-ak godina!', ističe odgajateljica u vrtiću.

Nju je naime iz takta izbacio jučerašnji Bandićev odgovor na aktualnom satu zagrebačke Skupštine na pitanje HDZ-ove Margarete Mađerić kada će sa zaposlenima u kulturi i predškolskom odgoju potpisati kolektivni ugovor i zašto im se prijeti neisplatom plaća.

'Po cijenu života, a ne samo mandata, neću odustati od dvije stvari - da više nikada ne dijelimo ono što nismo zaradili i da se honorira nerad. Kad to riješimo, bit ćemo Švicarska, Njemačka ili Japan. Kad si na vlasti, treba nešto riješiti, a ne otići s vlasti podvijena repa. Možda ću dobiti protiv sebe nekoliko tisuća ljudi, ali dobit ću nekoliko stotina tisuća, među kojima i blagajnicu koja mjesec dana radi za 2.700 kuna', odgovorio je Bandić.

Međutim te njegove riječi nisu dobro zazvučale odgajateljici Zdenki Krpanić.


'Najviše sam ogorčena jer ste nas prozvali neradnicama! Što time želite reći, da je zanimanje odgojitelja, osim što je po vama precijenjeno, usput potpuno nepotrebno? 'Čuvati' djecu može bilo tko, pa sukladno tome može biti i minimalno plaćen? Naš neposredni rad u skupini iznosi pet i pol sati dnevno (iako svi mi radimo mnogo više, posebice otkad ste nam odbili odobriti zamjene za kolegice na duljim bolovanjima ili porodiljnim dopustima), ali znate li koliko vremena ostavimo na stručnom usavršavanju, timskom radu, odgojiteljskim vijećima, izradi sredstava za rad…? Znate li da ima dana kada provedemo i više od 10 sati u vrtiću (predstave, posebna događanja, izleti…)?', pita odgajateljica Bandića.

Podsjetila ga je i na Državni pedagoški standard predškolskog odgoja i naobrazbe, a on točno navodi koliko djece može biti u skupini u vrtiću, ovisno o njihovoj dobi. Također upozorava da se iznimno u odgojnu skupinu može uključiti samo manji broj djece, a ne veći.

Međutim u stvarnosti nije tako. Broj djece po skupinama i dalje je veći nego što to propisuje Državni pedagoški standard, s kojim se sustav trebao uskladiti još prošle godine.

'Pozivam Vas, gospodine Bandiću, da 1. rujna dođete u moju skupinu djece u četvrtoj godini života. Standard kaže da bi ih trebalo biti 18. Upisano ih je 28. Iskreno se nadam da ćete se odazvati mom pozivu. Ja ću otići popiti kavu, kao prava neradnica, te Vam prepustiti dvadeset i osmero djece. Molim Vas samo, na kraju odrađene smjene, dođite, pogledajte me u oči i recite mi da sam neradnica. Neradnica koja zaslužuje manji koeficijent i manju osnovicu od ostalih zaposlenika u ustanovama Grada Zagreba, neradnica koja zaslužuje plaću manju negoli pripravnik 2005, neradnica čija je odgovornost za dvadeset i osmero djece jednaka odgovornosti blagajnice', zaključuje odgajateljica Zdenka Krpanić.