CROBAROMETAR ZA SRPANJ

SDP nakon pola godine prestao padati

24.07.2014 u 20:32

  • +13

Crobarometar, srpanj 2014.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dnevnik Nove TV

Bionic
Reading

SDP i vladajuća koalicija prvi put nakon šest mjeseci zaustavili pad popularnosti, a zaustavljen je i pad potpore Vladi. No i dalje je pesimizam i nepovjerenje prema Vladi visoko - donosi Dnevnik Nove TV u redovitom Crobarometru koji je proveden od 1. do 15. srpnja na 956 građana.

SDP je nakon šest mjeseci zaustavio pad popularnosti. HDZ je i dalje prvi i najjači. SDP u srpnju tako i dalje zaostaje za HDZ-om i završava mjesec s rejtingom 19,6 posto. HDZ s potporom od 24,8 posto, kao i prošli mjesec. Upravo je to i najzanimljiviji pokazatelj ovog mjeseca. No, je li se SDP oporavio, moglo bi se reći kada bi se ovakav trend nastavio barem tri mjeseca.

OraH ne da se učvrstio kao treća opcija, već je i sve jači. Sada mjesec završavaju na 15,1 posto. A onda slijede laburisti koji su već u ozbiljnom padu. Na 3,9 posto.

Potom slijede stranke koje su daleko od izbornog praga. HDSSB 2,9 posto, BUZ 2,8 posto, HSS 2,6 posto. Hrast 2,5 posto. Bandićeva lista 2,1 posto, HSP 2, HSU 1,7 posto, HSP Ante Starčević 1,6, Hrvatska zora 1,4 posto, Gabrićeva lista 1,3 posto, HNS je opet na nacionalnom dnu s 1,2 posto, a iza njih su IDS s 1,1 posto. Ostale stranke imaju 3,4 posto, a neodlučnih je 10 posto.

HDZ-ova koalicija je i dalje prva s 30,4 posto potpore, no prije mjesec dana su bili na 32 posto. Kukuriku koalicija je i dalje na 23,2 ili mjesecima s istim rejtingom.


Zaustavljeni neki negativni trendovi

Smjerom zemlje je i dalje nezadovoljno 80 posto birača, no prvi je to put da pesimizam od siječnja ne raste. Istodobno da zemlja ide u dobrom smjeru misli 14 posto, a ne zna njih 6 posto.

Vladinim potezima i dalje ne vjeruje 77 posto birača, no to je prvi put od veljače da nezadovoljstvo ne raste već i pada. A da Vlada radi dobro, misli 17 posto birača. Ne zna njih 7 posto.

Da će Kukuriku koalicija odraditi mandat do kraja, sada misli 67 posto birača i ta potpora raste. No da će koalicija završiti prije mandat misli 26 posto i taj broj pada. Ne zna njih 8 posto.

Predsjednika građani ocjenjuju školskom 'trojkom' ili 3,11. I on u odnosu na ostale institucije malo gubi. No daleko je ispred Vlade koja je nakon mjeseci loših ocjena sada kod birača dobila 1,98 ili 'dvojku'. A Hrvatski sabor je otišao na odmor također s 'dvojkom' ili 1,87.

Predsjednik Josipović uživa potporu 70 posto birača. Mjesecima je druga Mirela Holy sa 67 posto potpore. Zatim je tu Josip Leko s potporom od 38 posto, Ruža Tomašić na 37 posto. Zatim je tu Vesna Pusić s 35 posto potpore, Milanović i Karamarko sada su zamijenili mjesta. Milanović uživa potporu od 22 posto, a Karamarko od 21 posto, objavio je Dnevnik Nove TV.