MATICA UMIROVLJENIKA

Liječnički pregled za vozačku dozvolu diskriminira umirovljenike

24.07.2014 u 13:28

Bionic
Reading

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) prosvjedovala je danas zbog uvođenja obveznog liječničkog pregleda za produženje vozačke dozvole vozačima s navršenih 65 godina života, te pozvala Hrvatski sabor i Vladu da hitno ukinu tu odredbu, jer diskriminira umirovljenike i starije osobe

Obvezni liječnički pregled uveden je izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojeg je nedavno donio Hrvatski sabor.

Matica u priopćenju ističe kako je teško stečeno pravo, koje su umirovljenici izborili prije deset godina, sada na mala vrata izbačeno i time uvedena nova diskriminacija ljudi zbog starosne dobi, koji će ponovno biti izloženi pritiscima i većim financijskim troškovima.

U Hrvatskoj ima 2.287.000 vozača, a među njima oko 221.000 starijih od 65 godina, koji čine deset posto ukupnog broja vozača, ističu u Matici.

Slažu se da trebaju postojati rešenja kojima se trebaju spriječiti problemi u prometu koji nastaju zbog bolesti, bez obzira radi li se o starijoj ili mlađoj osobi, ali diskriminacije po dobi ne bi smjelo biti jer to nije i ne može biti dio demokracije i uvažavanja ljudskih prava.

Izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama u javnosti su, drže u Matici, prikrivene manje bitnim detaljima, kao što je upotreba mobitela za vrijeme vožnje biciklom, a važna odluka o umirovljenicima obrazložena je vrlo kratko, gotovo usput.

Matica podsjeća kako je Sabor izmjene zakona donio 15. srpnja, nakon žurnog postupka usred ljeta, objedinivši prvo i drugo čitanje, te preskačući dijalog u Nacionalnom vijeću za umirovljenike koje djeluje pri hrvatskoj Vladi, te ukinuo postojeće i uveo novo nepravedno pravo tumačeći to usklađivanjem sa zakonodavstvom u EU.

A zakonodavstvo u Europskoj uniji, upozoravaju u Matici, ne diskriminira umirovljenike i starije osobe ni kad je riječ o sudjelovanju u prometu na cestama.