ODGODA ZA ODGODOM

Spaladium nije u stečaju zbog pritiska banaka?

24.07.2014 u 07:05

Bionic
Reading

U neobičnoj situaciji nalazi se tvrtka Sportski grad TPN, u stvarnosti splitska Spaladium arena: premda je na sjednici Gradskog vijeća prošlog tjedna odlučeno da se ne prihvaća plan predstečajne nagodbe i da definitivno odlazi u stečaj, to se svejedno nije dogodilo

Ročište koje je trebalo biti održano u utorak i na kojemu se trebala formalizirati odluka Gradskog vijeća Splita iznenada je odgođeno, premda su svi zakonski rokovi za dovršetak predstečajne nagodbe odavno istekli. Za razliku od prošle odgode - također dvojbene, kada je Ministarstvo financija crno na bijelo napisalo da 'na tijek predstečajne nagodbe ne utječu rokovi propisani Zakonom o predstečajnoj nagodbi' - ovaj put nema nikakvog velikog obrazloženja.

Odgodu ročišta zatražila je tvrtka Sportski grad TPN jer su odnosi u slučaju Spaladium navodno vrlo kompleksni i jer žele 'dodatno pregovarati s ključnim vjerovnicima'. Prevedeno: uz potporu banaka, koje su se već ranije snažno zalagale za uspjeh predstečajne nagodbe i izbjegavanje samog stečaja, očekuju da će Grad Split u idućih dvadesetak dana nekim čudom promijeniti mišljenje.

Upravo Split je naime s otprilike 526 milijuna kuna prijavljenih tražbina ključni igrač u cijelom procesu. A njegovo Gradsko vijeće odlučilo je da ne želi preuzeti u svoje vlasništvo dvoranu zajedno s 53,5 milijuna eura kredita, nego je poslati u stečaj i predati bankama. One bi prodajom trebale namiriti dio svojih potraživanja od TPN-a, odnosno konzorcija koji čine građevinske tvrtke IGH, Konstruktor i Dalekovod, kojima su dale milijunske kredite. Banke su još prošlog tjedna najavljivale i da će Splitu 'uskratiti pristup financijskom tržištu', kao i da će podnijeti tužbe, no čini se da za to i nemaju čvrstu podlogu.

U ugovoru o gradnji Spaladium centra naime banke se ni ne spominju, pa Grad Split s njima nema nikakav formalni odnos.

Zakonom o predstečajnoj nagodbi propisano je da se postupak mora dovršiti najkasnije u roku od 120 dana od otvaranja, a moguće je i produljenje za dodatnih 90 dana. U ovom slučaju rokovi su istekli u travnju i kada je gradonačelnik Ivo Baldasar tada zatražio odgodu, odbijen je. Međutim nakon žalbe Ministarstvo financija donijelo je tumačenje po kojemu ti isti rokovi ne vrijede ukoliko se u međuvremenu odlučivalo i o žalbama - a slučaj će htjeti da je žalbu na iznos svojih potraživanja bio podnio zagrebački odvjetnik Marijan Hanžeković

Uglavnom, nova odgoda dala je TPN-u i bankama novu šansu, sve do ročišta zakazanog za 11. kolovoza. Nije jasno što očekuju postići, ali splitski gradonačelnik Baldasar za tportal tvrdi da 'ne očekuje nikakve bitne promjene'. Što je Gradsko vijeće zaključilo, zaključilo je, a dvorana i milijunski krediti neće ići na grbaču Splićanima.

'To je gotova stvar. A ako država odnosno Vlada misle da nešto treba napraviti, neka se izvole izjasniti', kazao nam je Baldasar, očito još kivan jer mu je Vlada prošlog tjedna odbila pružiti pomoć u rješavanju problema Spaladium.