KAZNE DO 300.000 KUNA

Gradovi od četvrtka moraju imati kante za recikliranje otpada

24.07.2014 u 07:11

Bionic
Reading

Od 24. srpnja gradovi i općine građanima moraju omogućiti razvrstavanje sedam iskoristivih komponenata otpada - papira, metala, stakla, plastike, tekstila, problematičnoga i glomaznog otpada

Nakon što je to najavio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na konferenciji za novinare sredinom lipnja i poručio da o odgodi nema govora, inspektori zaštite okoliša obilazili su gradove i općine te će sutra na konferenciji za novinare u tome ministarstvu predstaviti stanje na terenu.

Zmajlović je rekao da su svi gradovi i općine imali dovoljno vremena i novca da krenu s tim projektima te da će od 24. srpnja do kraja godine prioritet inspekcije biti kontrola uspostave sustava primarne selekcije otpada. Poručio je da će kazne za gradove i općine biti od 100.000 do 300.000 kuna

'Naravno da ne možemo očekivati da će se do 24. srpnja, kada istječe taj rok, probuditi svi u Hrvatskoj i da će svi gradovi i općine i svi građani imati kante ispred svojih domaćinstava, ispred svojih kuća, ali je vrlo važno krenuti u implementaciju takvih projekata', rekao je ministar.

Smatra da se u velikim gradovima taj sustav ne može uvesti u samo mjesec dana te da za to treba vrijeme, najmanje godinu dana, ali, rekao je, bilo je važno na vrijeme krenuti. Istaknuo je kako su im važni kriteriji da gradovi i općine imaju plan gospodarenja otpadom i da počnu uvoditi sustav, nabave opremu, provedu pilot-projekte, a zatim i potpunu implementaciju.

Objasnio je da je postavljanje 'zelenih otoka' početak uspostave sustava, a sljedeća faza je omogućiti građanima ispred kućnog praga odvajanje otpada te da im cijena za odvoz otpada bude formirana tako da glavni kriterij bude količina, to jest obujam otpada. To znači da građani budu financijski motivirani za odvajanje otpada.

Ministar Zmajlović rekao je da će se gradovi i općine nakon 24. srpnja naći u različitim stupnjevima uspostave sustava i bit će onih koji nisu učinili apsolutno ništa i onih koji su krenuli u taj proces.

Podsjetio je da je novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom stupio na snagu 23. srpnja prošle godine te da je potrebno uvesti primarnu selekciju otpada kako bi Hrvatska ostvarila preuzetu obavezu da do 1. siječnja 2015. uvede odvojanje otpada radi njegova recikliranja. Istaknuo je kako je cilj da Hrvatska s 1. siječnja 2020. reciklira najmanje 50 posto komunalnog otpada, a do kraja 2018. u Hrvatskoj je potrebno zatvoriti odlagališta otpada i uspostaviti centre za gospodarenje otpadom, što znači da do kraja 2018. treba uspostaviti cjelovit sustav gospodarenja otpadom.

Ciljevi koji su postavljeni u Zakonu o održivom gospodarenju otpadom su smanjenje odlaganja i povećanje recikliranja, za što je uvjet uvođenje primarne selekcije otpada.