Hrvatska VISOKI TROŠKOVI ZA KRAVATE

Prima mirovinu u RH, a vodi parlament u BiH

Aktualni dopredsjedatelj Zastupničkog doma Bosne i Hercegovine Niko Lozančić hrvatski je umirovljenik! Lozančić je bio hrvatski vojni umirovljenik i kada je bio predsjednik Federacije BiH u četverogodišnjem mandatu

Naime, on kao navodni bivši pripadnik HVO-a već devet godina iz hrvatskog proračuna prima vojnu mirovinu dok je istovremeno profesionalno angažiran na vodećim funkcijama u susjednoj nam državi. Slobodna Dalmacija dobila je neslužbenu potvrdu u HZMO-u da je Lozančić i sada kao čelnik zakonodavne vlasti u BiH i dalje hrvatski umirovljenik, s mjesečnim primanjima od čak 7.680 kuna.

'Kravata Croata'

Kada su si državni parlamentarci u BiH prije godinu dana odlučili povećati plaće za 100 posto, najglasniji zagovornik povećanja plaća bio je upravo Niko Lozančić, piše Slobodna. Opravdavajući 'potrebu' za stopostotnim povećanjem plaća zastupnika, dok je prosječna mirovina u BiH oko 1.200 kuna, Lozančić je ustvrdio: 'Zastupnike nitko ne pita imaju li novca za kravatu.' No koliko je Lozančić doista mogao kupiti kravata od hrvatske mirovine koju nezakonito prima!?

Time od hrvatskih poreznih obveznika svake godine dobije neto 92.160 kuna! Aktualni dopredsjedatelj Parlamenta BiH ima radnu knjižicu i u Administrativnoj službi Parlamenta BiH koju je inače trebao predati u HZMO.

Voditelj nadležne službe u državnom Parlamentu Aljoša Čampara potvrdio nam je kako je Lozančić profesionalno angažiran u Parlamentu BiH, uplaćuje mu mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a navodi i kako je predao radnu knjižicu u skladu s važećim zakonskim propisima.

Je li napravio novu radnu knjižicu u BiH, odnosno duplikat, za nove čelne funkcije, ili je u HZMO-u nije ni ostavio prilikom umirovljen,a nismo mogli doznati jer u službenom odgovoru iz hrvatskog Mirovinskog ističu kako je riječ o tajnim podacima. Inače, Niko Lozančić za svoj posao u susjednoj državi prima plaću oko pet tisuća konvertibilnih maraka, odnosno oko 20 tisuća kuna.

Usto, parlamentarci naplaćuju mjesečni paušal, rad u raznim komisijama, dnevnice i topli obrok, pa se njegova ukupna zarada penje na više od 'samo' pet tisuća konvertibilnih maraka. Problematično je i Lozančićevo umirovljenje kao pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Naime, činjenica je da je ovaj predratni policajac ranjen te mu je amputirana potkoljenica, no prema tvrdnjama svjedoka, koje Lozančić nije demantirao, ranjen je kao pripadnik teritorijalne obrane Kakanj od metka ispaljenog od vojnika HVO-a. Navodno je Lozančić preprodavao oružje i pri tome se konfrontirao s pripadnicima HVO-a Žepče, pri čemu ga je i stigao 'hrvatski metak'. Potom, nešto kasnije, i hrvatska vojna mirovina, piše Slobodna Dalmacija.

Zašto Lozančić nije zaledio hrvatsku vojnu mirovinu kada je preuzeo vođenje Federacije BiH ili za vrijeme upravljanja državnim Parlamentom budući da je to bio dužan učiniti u skladu sa zakonodavstvom obiju zemalja? Bivši, predratni policajac, nakon rata diplomirani pravnik, aktualni potpredsjednik HDZ-a BiH i čelnik državnog Parlamenta odgovorio je kratko: 'Nemam komentara.'

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još