PREDISTRAŽNE RADNJE

U slučaj navodnog reketarenja u Istri uključio se DORH

23.07.2014 u 21:06

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Puli potvrdilo je predistražne radnje u slučaju polo projekta kraj Motovuna, a čije postupanje je tajno, izvještava u srijedu HRT, donoseći nastavak jučerašnje priče u kojoj je njemački investitor Georg List neke istarske političare prozvao za reket i blokadu milijunskog projekta u Motovunu

Podsjetimo, investitor Georg List, koji posao u Motovunu pokušava pokrenuti već 12 godina, optužio je IDS-ove čelnike za reket koji je odbio platiti. Projekt vrijedan 75 milijuna eura završava u blokadi.

List tvrdi da mu je Ivan Jakovčić rekao da treba uplatiti 500.000 eura tvrtki Branka Curića, pročelnika za turizam Istarske županije, i da će završiti projekt. Riječ je o konzultantskoj tvrtki Adria Golf, tada u suvlasništvu Curića koji Listove optužbe naziva glupošću. No njegova se tvrtka u medijima već spominjala zbog nezakonitog poslovanja, izvještava HTV

Iako Curić u kameru tvrdi da istrage nije bilo, pazinsko državno odvjetništvo kaže da jest. Poslovanje tvrtke Golf Adria predmet je optužnice za koju još nema pravomoćne presude u slučaju nabave opreme za golf.

Saborski zastupnik Damir Kajin traži da DORH detaljno istraži Listove optužbe. DORH pozivaju i u IDS-u, u kojem o Listovim optužbama, kažu, ne znaju ništa.

Među onima koje List optužuje je i bivši čelnik Hypo banke Wolfgang Kulterer. List je s Hypom završio i na sudu jer mu je, kaže, istodobno i financirao i opstruirao projekt, u dosluhu s IDS-ovcima.

Ovih dana istraga u Austriji otkriva da je Kulterer mutnim poslovima u Hrvatskoj pribavio oko 5 milijuna eura. Izvlačio je novac iz posrnulog Purisa, ali i turističkih projekata. Zanimljivo, traktor koji u Motuvunu obrađuje Listovu zemlju za Puris, registriran je upravo na Kulterera. I za domaće pravosuđe očito pune ruke posla, navodi HTV.

Cijeli prilog možete pogledati ovdje