PO UZORU NA AFP

Andrea Zlatar Violić: Spasit ćemo Hinu

23.07.2014 u 20:21

Bionic
Reading

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić poručila je da će u idućem rebalansu Državog proračuna Hini biti nadoknađeno pet milijuna kuna, koliko joj je oduzeto u proračunu za 2014. godinu, a što je državnoj novinskoj agenciji znatno otežalo financijsko poslovanje i opstanak, nakon provedenog restrukturiranja

'Rad se o svoti koja je nešto manja od pet milijuna kuna i budući da vodimo intenzivne razgovore s Ministarstvom financija i na razini Vlade, ta će sredstva biti nadoknađena u rebalansu', izjavila je danas ministrica Zlatar Violić u HRT-ovoj emisiji Hrvatska uživo.

Ustvrdila je kako se Hina mora nastaviti financirati iz državnog proračuna jer u ovom trenutku nema drugih modela za njezino financiranje.

Zbog krize medija i svijesti o krizi medija koja vlada u Europskoj uniji, velik broj europskih država, na čelu s Francuskom koja ima poznatu i hvaljenu agenciju, odlučuje se i za model direktne potpore državnoj novinskoj agenciji, što će, mislim, u dogledno vrijeme raditi i Hrvatska, jer je to jedini način da se osigura kvaliteta vijesti, kazala je ministrica Zlatar Violić.

Naime, iako zabranjuje državne subvencije medijima, Europska komisija (EK) ih je nedavno odobrila francuskoj agenciji France-presse (AFP) ocijenivši kako je njezin opstanak javni interes.

S obzirom na takvu odluku EK, ravnateljica Hine Branka Gabrijela Valentić uvjerena je kako nema zapreka da se nastavi s istim modelom financiranja Hine, pogotovo zato što je Zakon o Hini gotovo identičan zakonu o francuskoj agenciji.

Sudeći prema riječima ministrice Zlatar Violić, ravnateljica Hine vjeruje da će novac za opstanak i normalno funkcioniranje Hine biti osiguran, jer je Hina, navodi, jedna od rijetkih javnih ustanova koja je provela restrukturiranje, prošlu godinu nakon niza godina završila gotovo u plusu, a ove će godine ostvariti uštedu od 2,6 milijuna kuna.

Financiranje javnih medija, koje EU proglašava medijima od javnog interesa, bit će glavna tema Skupštine europskog udruženja novinskih agencija u rujnu u Splitu, na kojoj će 70-ak direktora i glavnih urednika iz 32 agencije raspravljati i razmijeniti iskustva o financiranju novinskih agencija u Europi. Domaćin skupa bit će Hina.