IZMJENE KAZNENOG ZAKONA

Ukida se zastara za teška ubojstva, a profesori dobivaju zaštitu

23.07.2014 u 12:27

Bionic
Reading

Vlada je u Sabor poslala izmjene Kaznenog zakona koji je stupio na snagu početkom 2013. Neke od najvažnijih promjena su odredbe o nezastarijevanju teških ubojstava i uvođenje veće zaštite zaposlenika u javnim službama, dakle profesora, liječnika...

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je da izmjenama Kaznenog zakona koje predlaže Vlada teška ubojstva više neće zastarijevati: 'Nezastarijevanje se odnosi samo na ubojstva pro futuro, a ona koja su već u zastari ostaju u zastari.'

Miljenić je dodao da se nada da će se jednoga dana promijeniti Ustav kako bi i ona ubojstva koja su već u zastari mogla biti progonjena. 'Ovim zakonom postigli smo to da teška ubojstva iz primjerice 1995. više ne mogu u zastaru', rekao je Miljenić.

Mijenja se i odredba o podmićivanju saborskih zastupnika. 'Do sada je kazna za podmićivanje zastupnika bila blaža nego za ostala djela podmićivanja u gospodarstvu. Ne znam zašto je 2011. propisano različito, ali sada to izjednačavamo', kaže Miljenić.

Kako do sada sve osobe u javnim službama nisu imale zaštitu od prijetnje, prisile ili fizičkog nasilja, Vlada je i to odlučila promijeniti. 'Država će štititi integritet liječnika, profesora, poštara, željezničara, pa u nekim slučajevima i novinara. Ako budu teško tjelesno ozlijeđeni, kazna za počinitelja bit će veća nego do sada', ističe Miljenić.

Upozorava da razina zaštite zaposlenih u javnim službama i dalje nije na razini zaštite službenih osoba (policajaca) jer priroda njihova posla ipak nije toliko rizična, no zaposleni u javnim službama više neće morati podnositi privatne tužbe ako im netko prijeti, zastrašuje ih ili ih fizički napadne, nego će u tim slučajevima počinitelje progoniti država.

Izmjene Kaznenog zakona odnose se i na nasilje u obitelji. Kako je ponekad psihičko nasilje teže i od fizičkog, kaže Miljenić, uvodi se i kazneno djelo psihičkog nasilja ako se radi o dugotrajnom narušavanju psihičkog integriteta osobe. 'Ako netko tjera supružnika da kleči i laje na Mjesec, to je teško ponižavanje i psihičko maltretiranje te smatramo da država mora zaštititi zlostavljanu osobu i kazniti zlostavljača', ističe Miljenić.

Kada je u pitanju krađa, spušten je prag ukradene materijalne vrijednosti za postupanje po službenoj dužnosti. Do sada su oštećene osobe u slučaju malih vrijednosti, do 2.000 kuna, morale pokretati privatne tužbe, no sada je taj prag spušten na 1.000 kuna. 'Ako netko umirovljeniku uzme cijelu mirovinu, često manju od 2.000 kuna, onda ga država mora zaštititi. Zato spuštamo minimum na 1.000 kuna za postupanje po službenoj dužnosti. (...) Znam da će kolegama u policiji i DORH-u zbog ovoga biti više predmeta na stolu, ali će građani imati veću zaštitu', kaže Miljenić.