STALNO INFORMIRAN

Varga o Ostojiću: Posljednji nalazi bude optimizam

22.07.2014 u 19:17

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je danas u Krapinskim Toplicama u vezi sa zdravstvenim stanjem potpredsjednika Vlade Ranka Ostojića da posljednji pokazatelji bude dobre znakove i optimizam za izlječenje

Ministar Varga objasnio je da posljednji biokemijski nalazi u vezi s disanjem i srcem upućuju na poboljšanje stanja. Kako je rekao, šef konzilija dr. Vladimir Gašparović stalno ga izvještava o ministrovu stanju, a on koristi svaku priliku da ga posjeti.

Na novinarsko pitanje kad je posljednji put bio u posjetu odgovorio je u nedjelju navečer.

Ministar Varga odgovorio je i na pitanje u vezi s direktivom Europske komisije o korištenju prekograničnoga zdravstvenog osiguranja. Kako je rekao, Zakon o zdravstvenoj zaštiti definira sve u vezi s prekograničnim zdravstvenim osiguranjem i pružanje zdravstvenih usluga, a svi su pravilnici proistekli iz tog zakona.

Dodao je da su poštovane sve odredbe direktive o pravima pacijenata u prekograničnom pružanju zdravstvenih usluga.

'Direktive donosi Europska unija i uredbe i direktive sastavni su dio europske legislative, a domicilne zemlje dužne su to utkati u zakonodavstvo. U Hrvatskoj imamo zakone i pravilnike i svi dijelovi direktive su utkani u zakonodavstvo točno kako je propisano pravilima Europske unije', objasnio je ministar Varga.

Rekao je kako to nema veze s listama čekanja i da svatko ima pravo koristiti se zdravstvenim uslugama Europske unije točno onako kako je propisano direktivom.

Za korištenje zdravstvenih uvjeta u inozemstvu do 25. listopada potrebna je predautorizacija pružanja usluga, a nakon tog datuma postoji lista usluga koje se mogu dobiti u inozemstvu bez prethodne autorizacije, rekao je ministar, dodajući da se usluge mogu vidjeti na internetskoj stranici HZZO-a, gdje je detaljno opisan način korištenja liječenja u inozemstvu.

Ministar zdravlja posjetio je danas u Krapinsko-zagorskoj županiji Opću bolnicu u Zaboku te Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama, gdje je s čelnicima zdravstvenih ustanova u toj županiji razgovarao o master-planu i stanju u zdravstvu.