JEDNOGLASNO U SISKU

Marina Lovrić Merzel izbačena iz SDP-a

22.07.2014 u 18:31

Bionic
Reading

Na kratkoj poslijepodnevnoj sjednici Gradskog odbora SDP-a u Sisku, koja je imala samo jednu točku dnevnog reda, županica Sisačko-moslavačke županije Marina Lovrić Merzel, koja se trenutačno nalazi u istražnom zatvoru u Remetincu, izbačena je iz SDP-a. Time je okončano višemjesečno razdoblje nagađanja o tome hoće li Lovrić Merzel sama napustiti stranku ili će biti izbačena

Od ukupno 17 članova Gradskog odbora, sjednici je bilo nazočno njih 11 i odluka je bila jednoglasna.

'Takva je odluka donesena zbog znatnog i grubog nanošenja štete ugledu stranke. Prema Statutu SDP-a Gradski odbor dosad nije mogao donijeti takvu odluku jer je Marina Lovrić Merzel bila članica viših tijela stranke, a prije nekog vremena je to prestala biti. Gradski odbor također je jednoglasno dao potporu svim nadležnim tijelima i institucijama u istrazi o koruptivnim radnjama, jer smatramo da je SDP stranka u kojoj nema mjesta korupciji,' rekla je nakon sjednice okupljenim novinarima predsjednica Gradskog odbora Kristina Ikić Baniček

'Ujedno pozivamo DORH da jednako postupi i prema svim drugim prijavama, koje smo i mi u Gradu Sisku pokrenuli prema nekim političarima. Istina, već pokretanjem postupka prema Marini Lovrić Merzel ugledu stranke je počinjena šteta. Mi ovim činom zaptavo nastojimo umanjiti političku štetu i jasno se distancirati od takvih slučajeva, te dokazati građanima da nismo svi isti, da smo transparentna stranka i da smo spremni bilo kojeg člana ili dužnosnika dovesti pred istragu i lice pravde', rekla je Baniček.

Na pitanje novinara je li možda za ovakvu odluku bilo sugestija iz stranačke središnjice, Ikić Baniček je odgovorila da SDP ne funkcionira na taj način.

Drugi članovi Gradskog odbora SDP-a nisu ili voljni davati izjave.

Budući da je Lovrić Merzel već ranije dala ostavku na mjesto članice Predsjedništva SDP-a, predsjednice Županijske organizacije i druge stranačke dužnosti, ostala je samo običan član stranke, pa je o njenom članstvu u stranci mogla odlučivati njezina gradska organizacija.

Sjednica Gradskog odbora sazvana je po hitnom postupku nakon što je DORH proširio optužbu protiv županice i optužio je, između ostalog, za primanje 100.000 eura mita od Željka Žužića kako bi dobio prednost pri kupovini županijskih udjela u Cestama Sisak.

Odnosi predsjednice Gradskog odbora i sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček i županice Marine Lovrić Merzel nisu bili idilični. Naime, Lovrić Merzel je nametanjem svog kandidata, u nekoliko navrata pokušavala izbaciti iz utrke sadašnju gradonačelnicu, ali za to ipak nije imala dovoljnu potporu u stranci.

Na odluku o izbacivanju iz stranke županica se može žaliti Statutarnoj komisiji SDP-a u roku 15 dana, koja je dužna o žalbi odlučiti u roku 60 dana. Iako više nije članica stranke, Lovrić Merzel ostaje na funkciji županice, budući da je izabrana na neposrednim izborima. Ona je dužnosti županice privremeno prepustila svom zamjeniku Zdenku Vahovcu