HOĆEMO ODGOVORE!

Sindikat bijesan zbog 'radnika od 26 sekundi'

22.07.2014 u 11:28

Bionic
Reading

Zbog uvjerenja da 'službenik od 26 sekundi' baca ružno svjetlo na rad državnih službenika koji odgovorno, profesionalno i učinkovito rade povjereni im posao u državnim tijelima, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika zatražio je hitno očitovanje Ministarstva uprave i Upravne inspekcije. Smatraju i da za višemjesečni nerad državnog službenika odgovornost snosi i poslodavac, pa traže detaljnu istragu

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika traži da se ispitaju sljedeće okolnosti:

- Koliko dugo traje odbijanje državnog službenika da obavlja povjerene mu poslove službeničkog radnog mjesta, odnosno o kojim poslovima se radi?

- Tko je i kako pratio rad državnog službenika, odnosno ispunjavanje svakodnevnih radnih zadataka?

- Tko je i na koji način pratio prisutnost državnog službenika na poslu?

- Tko je i kada protiv državnog službenika poduzeo stegovne mjere zbog nerada i odsutnosti s posla te koje?

- Kako je sve navedeno utjecalo na ocjenu državnog službenika?

- Tko je i temeljem kojih propisa i ovlasti odlučio državnom službeniku isplatiti plaću sukladno vremenu provedenom na poslu te postoji li o tome odgovarajuća odluka poslodavca?

- Tko je i temeljem kojih propisa i ovlasti odlučio državnom službeniku isplatiti poreze i doprinose na neisplaćeni dio plaće te postoji li o tome odgovarajuća odluka poslodavca?

- Je li sankcioniranje takvog odnosa prema državnoj službi u nadležnosti poslodavca ili Ministarstva uprave te je li takvom državnom službeniku moguće dati otkaz sukladno važećem Zakonu o državnim službenicima?

U zahtjevu upućenom Ministarstvu uprave i Upravnoj inspekciji, SDLSN traži da svojim 'promptnim djelovanjem utvrde stvarno činjenično stanje, kao i odgovornost državnog službenika i Ministarstva vanjskih i europskih poslova kao poslodavca, djelujući pri tome i instruktivno, kako se ovakvi slučajevi više ne bi ponavljali, odnosno kako bi se skratilo vrijeme reakcije na slučajeve nerada i nepoštivanja radnog vremena'.