BEZ IZJAVA NOVINARIMA

Je li Milanović pacificirao riječki SDP?

22.07.2014 u 00:59

Bionic
Reading

Sastanak predsjednika SDP-a Zorana Milanovića s riječkim SDP-ovcima trajao je tri sata, no o njegovu sadržaju nisu željeli govoriti ni Milanović ni predsjednik riječkog SDP-a Vojko Obersnel

Novinarima, koji su pred dvoranom u zgradi Euroherca čekali završetak sastanka, Obersnel nije želio reći što se događalo, samo je na upit je li riječki SDP pacificiran kazao da riječku gradsku organizaciju nije nikada ni trebalo pacificirati. Ona ima svoj stav, koji je vrlo je jasno izrečen i na ovom sastanku, rekao je. Odgovorio je potvrdno na novinarsko pitanje je li zadovoljan.

Predsjednik SDP-a Milanović nije odgovarao na pitanja koja su mu postavljali novinari kad je izašao iz dvorane u kojoj je održan sastanak.

Svoje dojmove je iznio samo član riječkoga SDP-a Hrvoje Štefan, koji je sastanak napustio oko pola sata prije većine ostalih. Rekao je da ga ovaj skup i Milanovićev obilazak gradskih organizacija podsjeća na 2003. godinu, kad je tadašnji predsjednik SDP-a Ivica Račan obilazio stranačke organizacije i kada se, kako je rekao Štefan, predosjećalo da će SDP izgubiti izbore.

Smatra da obilascima stranačkih organizacija Milanović pokušava konsolidirati svoju poziciju na čelu stranke. Nije bilo suvisle rasprave, o bitnim pitanjima - o tome zašto smo došli u situaciju u kojoj jesmo - se ne govori i ne raspravlja, rekao je. Štefan je kazao da je jedan od članova na večerašnjem sastanku predložio da bi bilo najbolje za stranku da Milanović odstupi s čelnog mjesta kao i da se postavilo pitanje o smjeni riječkih kadrova iz državnih poduzeća.


Na sastanku zatvorenom za javnost bilo je pedesetak članova SDP-a iz Rijeke, među kojima bivši ministar Željko Jovanović, gradski i županijski vijećnici SDP-a i ostali članovi.

Milanovića su pri odlasku zaustavili članovi riječke neformalne skupine Pokret otpora, koji često optužuju gradske vlasti, pravosudna tijela u Rijeci i neke poduzetnike za spregu i korupciju. Poduzetnica Slavica Šota, članica te skupine, kazala je Milanoviću da se 'pazi Vojka Obersnela' te mu čestitala na smjeni ministra financija Slavka Linića

Linić: Hajdaš Dončić laže u ime Milanovića

Gostujući oko 23 sata u Dnevniku 3 HTV-a, Slavko Linić ustvrdio je da predmet razgovora na sastanku nije bio on već sam Milanović, kao 'najnepopularnija osoba', odgovorna što je HDZ danas 'daleko jači nego SDP' zbog odustajanja od Plana 21. Na pitanje znači li Obersnelova izjava da riječki SDP nikad nije ni trebalo pacificirati da ga se šef riječkog SDP-a odrekao, Linić je rekao da 'svatko ima pravo na svoje razmišljanje'.

'Riječki SDP je okosnica SDP-a, SDP se stvara na ovom području i ne treba ga pacificirati jer ima dovoljno snažne kadrove koji su sposobni predsjedniku reći što treba. Slavko Linić nije više tema SDP-a, nego budućnost u smislu lošeg predsjednika koji ruši rejting. To su brige SDP-ovaca i ono o čemu se raspravljaju sa svojim predsjednikom', rekao je Linić.

Bivši ministar financija tvrdi da nikad nije imao utjecaj na riječke SDP-ovce, jer 'svaki član ima svoju glavu'. 'Tko god je u Rijeci pokušao nametati svoj stav, nije uspio. To je i razlog što Milanović nije uspio', rekao je Linić.

Činjenicu da je u Upravi HŽ Infrastrukture preostao samo Ivan Vuković, SDP-ovac koji je glasao za Linićevo isključenje iz stranke, a ministar Siniša Hajdaš Dončić pritom tvrdi da smjena nema političku pozadinu, Linić je komentirao riječima da 'Dončić laže u ime premijera Milanovića'.

'Evidentno je da je dio sposobnih kadrova maknut. Teško je objasniti zašto. Ako nije politička pozadina, što je onda? Kod sposobnih dolazi do smjene, ostaju samo oni koji su podobni i koji slušaju predsjednika', rekao je Linić, poručujući svima da rade svoj posao profesionalno i odgovorno, te da 'nije bitno što Milanović misli o njima' jer će vrijeme pokazati koliko su bili sposobni.