PREDSJEDNIČKI KANDIDATI

Mesić će se očitovati u drugom krugu izbora

03.09.2009 u 22:36

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u četvrtak navečer da se o predsjedničkim kandidatima neće očitovati sve do drugog kruga, odnosno do rezultata prvoga kruga izbora

ZAGREB - U tijeku otvaranja glazbenog festivala "Zlatne žice Slavonije" u Požegi Mesić nije želio komentirati kandidaturu Nadana Vidoševića za predsjednika države.

"S njim sam surađivao i često putovao u inozemstvo kad smo otvarali nova tržišta i on je dobrim dijelom upućen u uspjehe ili neuspjehe naših putovanja", rekao je predsjednik Mesić.

Na zamolbu novinara da komentira događaje u HEP-u kazao kako se ne može upuštati u pojedinosti bilo koje istrage, pa ni istrage u HEP-u, koja, kako je rekao, treba biti "dubinska".

"Iznio sam svoje načelno stajalište da su nadzorni odbori u javnim poduzećima u kojima država ima suvlasnički dio nešto morali znati o poslovanju tih tvrtaka, a najviše je morao znati menadžment. Ako se zakon krši, treba tražiti tko je sve odgovoran. To su i nadzorni i upravni odbori te menadžment tih tvrtaka", kazao je Mesić.

"Najlakše je reći 'promijenit ćemo svoga člana u nadzornom odboru' i pojeo vuk magare, ali znate kako kažu: 'Kad je vuk sit i koze na broju, onda je nečija ovca platila ceh'", dodao je.

Po njegovu mišljenju, u nadzornim odborima javnih poduzeća moraju biti sposobni ljudi koji odgovaraju za taj posao, a ne činovnici i državni dužnosnici koji, kad se krši zakon, kažu da o tome nisu bili obaviješteni.

Onaj tko se prihvati rada u nekom nadzornom odboru mora biti odgovoran, a to treba urediti zakonom, zaključio je Mesić.