RJEŠENJA ZA STOLOM

Kosor primirila većinu predstavnika seljaka

03.09.2009 u 21:13

Bionic
Reading

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor i predstavnici 20-ak poljoprivrednih udruga na današnjem su sastanku dogovorili da će se problemi rješavati za stolom, a rok za neka ključna rješenja je do donošenja proračuna za 2010.

ZAGREB - Dogovorili smo da za stolom rješavamo sve probleme. Moramo neke stvari drugačije posložiti, jer nije logično da poticaji u ovoj godini budu skoro 4 milijarde kuna, a 2003. su bili 1,6 milijardi kuna, a imamo ljude koji nisu zadovoljni, kazala je premijerka nakon sastanka u Banskim dvorima koji je trajao više od tri i pol sata.

Najavila je da će se među ministrima 'podijeliti' neki problemi kako bi se za njih što prije našlo rješenje.

Neke probleme nećemo moći odmah riješiti, no, jedan dio hoćemo. Rok za neka rješenja je do donošenja proračuna za 2010. Tražimo model kako bi se riješili ključni problemi, istaknula je Kosor, no nije pritom precizirala o kojim se konkretno problemima radi.


Kao jedan od projekata koji će biti dodatna potpora poljoprivrednicima, Kosor je navela naplatu plavog dizela putem tzv. pametnih kartica. Taj će projekt sigurno zaživjeti do početka iduće godine, kazala je.

Istaknula je kako će se i dalje raditi na unapređenju poljoprivredne proizvodnje kako bi imali jeftiniju hranu te na povezivanju poljoprivrede i turizma.

I predstavnici seljačkih udruga slažu se da probleme treba rješavati za stolom, svjesni su koliko se izdvaja za poticaje poljoprivredi i podupiru što jače povezivanje poljoprivrede i turizma.

Želimo da se problemi rješavaju za stolom. Svjesni smo koliko se izdvaja za poljoprivredu, ali i znamo koliko izdvaja EU. To je jedini način da budemo konkurentni, kazao je tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Stanko Zdravčević.

I predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Željko Mavrović kaže kako su svjesni da su potpore veliki novac.


Ali taj ćemo novac pretvoriti u uspjeh, jer poljoprivreda je temelj za razvoj svih drugih sektora, za razvoj države, rekao je dodajući kako su te potpore nužne da se hrvatska poljoprivreda pripremi za EU.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Stjepan Bistrović nada se kako će se što prije riješiti problem niske otkupne cijene mlijeka, jer se mljekari nalaze u izuzetno teškoj situaciji i mnoge farme su, kaže, pred propadanjem.

No, predsjednik koordinacija udruga proizvođača mlijeka Bjelovarsko-bilogorske županije Mladen Šolčić nekolicini je novinarima nakon izlaska iz Banskih dvora izjavio kako nije zadovoljan sastankom te kako ne odustaju od najavljene blokade Bjelovarskog sajma krajem idućeg tjedna.

Iako su danas poslijepodne došli pred Banske dvore i pokušali ući na sastanak na njemu ipak nisu bili predstavnici udruga iz Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije.


"Vidljivo je da oni koji su prosvjedovali nemaju pravo biti u Vladi, što je neprimjereno", kazao je potpredsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije Tomislav Pokrovac.