ISPAO IZ VLADINE KRIŽALJKE

Kako je Ivanu Heraku politička sreća opet okrenula leđa?

21.07.2014 u 10:27

Bionic
Reading

Ivan Herak danas je poduzetnik, savjetnik za ulaganja u turizmu i predavač na nekoliko visokih poslovnih škola, a kotirao je i kao ozbiljan kandidat za pomoćnika ministra Vedrana Mornara. Međutim, kao da mu je fortuna ponovno okrenula leđa jer, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade, na čelu Uprave za sport u Mornarovom Kabinetu bit će Tomislav Paškvalin

Je li 'krivac' stigma političara koji je neko vrijeme proveo u pritvoru ili su, možda, iz IDS-a 'sugerirali' Milanoviću da bi na tom mjestu radije vidjeli nekog drugog? Sam Herak tvrdi suprotno.
'Apsolutno ne. U ponedjeljak smo se Damir (Kajin op. a) i ja čuli s premijerom i nije imao ništa protiv, međutim, nije se htio miješati u izbor novom ministru. Uostalom, IDS nije tako jak da bi mogao vršiti pritisak', kaže Herak.

Napominje da je bio zainteresiran za taj posao, no, kao što je napisao u dopisu ministru Mornaru, 'samo ako im trebaju ljudi koji će raditi na izmjenama zakona kako bi se poboljšalo materijalno stanje sportskih klubova, dobio novac iz EU fondova za infrastrukturne projekte, odnosno, ako žele da područje sporta pokriva netko tko će raditi na izmjenama zakona, a ne kao što je bila uobičajena praksa da to budu zaslužni sportski djelatnici. Gledajte, taj posao su obavljali Andro Knego, Željko Klarić, Petar Skansi pa sad Tomislav Paškvalin'.

A da se ne radi ni o stigmi, podastire podatak iz istraživanja agencije Ipsos plus iz travnja prošle godine, gdje je, u konkurenciji s Flegom i Kajinom, samo 25 posto ispitanika imalo negativan, a preko 50 posto anketiranih pak pozitivan stav spram njega.

U životu svakog čovjeka ima uspona i padova, ali životna priča Ivana Heraka, bivšeg ministra turizma koji se 11 godina borio s pravosuđem da bi naposljetku sve optužbe protiv njega bile odbačene, mogla bi biti ulomak nekog intrigantnog romana. Stoga ne čudi što je o svom križnom putu od mladog IDS-ova političara s karijerom u usponu, preko ministarske fotelje u HDZ-ovoj vladi do strmoglava pada u nemilost, zatvora i više od jednog desetljeća borbe do konačnih oslobađajućih presuda po svim točkama optužbi koje su mu se stavljale na teret, objavio knjigu 'Biografija s potpisom'

Porečanin Ivan Herak osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu, odakle se zaputio na studij ekonomije u susjednu Sloveniju. S diplomom Ekonomskog fakulteta u Ljubljani lako se zaposlio na domaćem terenu u Rivieri i Plavoj Laguni, vjerojatno tad ni ne sluteći da će jednog dana biti na čelu resornog ministarstva, ali ni da će potom doći do naglog obrata koji će mu obilježiti život.

Prema dostupnim izvorima, bio je svojevremeno član Saveza komunista, no pravu političku karijeru počinje graditi s Istarskim demokratskim saborom (IDS-om). Naime, Herak je bio nositelj liste regionalnih stranaka na izborima za Sabor 1992. Koalicija IDS-a s Dalmatinskom akcijom (DA) i Riječkim demokratskim savezom (RiDS) dobila je 83.623 glasa. 'S tim brojem glasova jedva smo prošli izborni prag i 'ugurali' se u Sabor, iako je to zapravo bio uspjeh, budući da smo, nas većina s liste, imali trideset i neku godinu i bili totalni anonimusi', piše na svojoj Facebook stranici o tom vremenu. Prijatelj iz djetinjstva Ivan Jakovčić danas je zastupnik u EU parlamentu, dok je Herak prošao svoju osobnu, političku i profesionalnu kalvariju.

Iz IDS-a, u kojem je bio i potpredsjednik stranke, isključen je skupa s Eliom Martinčićem i Darkom Martinčićem 1994. na VII Saboru stranke, navodno zbog neslaganja s vodstvom te ciljevima i programom stranke, što se dogodilo, kako je u jednom intervjuu rekao, u vrijeme dok je bio u SAD-u.

Nakon izbacivanja iz IDS-a, na poziv Dražena Budiše ubrzo pristupa HSLS-u i na izborima 1995. ponovno ulazi u Sabor kao zastupnik HSLS-a. U vrijeme premijera Zlatka Mateše, Herak ulazi u HDZ-ovu vladu kao novi ministar turizma, nakon Nike Bulića i Sergeja Morsana. Taj period na čelu Ministarstva turizma, koji vodi od 15. travnja 1999. do 27. siječnja 2000, zapravo je bio sudbonosan jer je nakon nepunih sat vremena od trenutka kad je prestao biti ministrom – priveden na obavijesni razgovor, a potom istu večer i uhićen.

Optužen je za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti na štetu Ministarstva turizma, a zbog četiri velika procesa u pritvoru je proveo 16 mjeseci, vrijeme za koje zna reći da je nepovratno izgubljeno, no i da ga je ojačalo.

Baš sve optužbe protiv njega su naposljetku odbačene, no, kaže, ceh njegova političkog progona iza kojeg su stajali Ivić Pašalić i lokalni moćnici, platile su zdravljem obje supruge, razboljevši se od karcinoma.
U prvom slučaju Heraka se teretilo da je u ljeto 1999. skovao plan da podmiri kredite svog poduzeća Midinvesta prema Riječkoj banci novcem Ministarstva, a radilo se o navodnih 215 tisuća maraka, te da je s dijelom novca Ministarstva umjesto u rapsku turističku tvrtku Imperial, uložio u skupocjeni BMW. Odlukom Vrhovnog suda iz studenog 2008. bivši ministar turizma pravomoćno je oslobođen od tih optužbi.

U postupku koji je bio okončan 2005, a u kojem su Ivan Herak i Matej Majić bili osuđeni na zatvorske kazne, Vrhovni sud je 2009. ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje. Teretilo ih se za štetu od preko tri milijuna kuna pri pogodovanju Majićevoj tvrtki Croatia golf s izravnom pogodbom za izradu dokumentacije za golf terene, a što je dobilo epilog krajem 2010. oslobađajućom presudom.

'Načinio sam niz dobrih stvari koje su se okrenule protiv mene', kazao je u intervjuu Glasu Istre nakon oslobađajuće presude, ocijenivši tada da je bio 'žrtveno janje za evidentni kriminal tadašnje vlasti'.
Osim što je potvrdio Nietzscheovu tezu 'Ono što vas ne ubije, to vas ojača', jer je tijekom sudskih procesa imao čak i srčani napad zbog kojeg je završio na liječenju u bolnici u talijanskom gradu Rigi, potvrdila se i ona narodna 'Tko bi gori, sad je doli'.

Naime, zanimljiva je anegdota da je još '94. iz prijateljstva s Ivom Sanaderom odbio ponudu prvog predsjednika koji mu je nudio svoje mjesto u Ministarstvu vanjskih poslova. No kad su krenuli procesi protiv Heraka, na SMS poslan Sanaderu dobio je odgovor 'Kako mi se usuđuješ obraćati?' a dogodilo se da je Herak danas na slobodi, a Sanader u zatvoru.

Osim što je bio mio dr. Franji Tuđmanu, u dobrim je odnosima i s aktualnim predsjednikom države Ivom Josipovićem, a također u vrlo prijateljskim sa Stipom Mesićem. Damir Kajin jedan je od prijatelja koji mu ni u najtežim danima nisu okrenuli leđa, a prijateljstvo je produbljeno kroz sinergijsko djelovanje u novoj stranci Istarskih demokrata (ID), osnovanoj na Praznik rada, u kojoj je predsjednik stranačkog Savjeta.

Dugogodišnji istaknuti istarski sportski djelatnik, nakon odlaska ministra Željka Jovanovića, očekivao je da će dobiti šansu i u resoru ministra Mornara naslijediti Petra Skansija na dužnosti pomoćnika ministra po pitanju sporta, o čemu se šuškalo proteklih dana, no očito je da u sportu sve ide po starom.