KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA

Najviše diskriminiranih po spolu i nacionalnosti

03.09.2009 u 17:47

Bionic
Reading

Pučkom pravobranitelju i trima pravobraniteljicama za djecu, ravnopravnost spolova i osobe s invaliditetom, pristigle su 134 pritužbe hrvatskih građana na različite oblike diskriminacije, a najviše ih se odnosi na diskriminaciju po spolu te rasi ili etničkoj pripadnosti, boji kože i nacionalnom podrijetlu

ZAGREB - Podaci su to iz Vladina Izvješća o učincima primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije u prvih pet mjeseci ove godine. Antidiskriminacijski zakon stupio je na snagu 1. siječnja ove godine.

Najviše pritužbi pristiglo je pučkoj pravobraniteljici za ravnopravnost spolova – od 64 prijavljene diskriminacije, 62 se odnose na diskriminaciju po spolu, a dvije na diskriminaciju zbog spolne orijentacije.

I muškarce tuku

Zbog nasilja u obitelji pravobraniteljici za ravnopravnost spolova dosvibnja se obratilo 16 osoba. Oštećene strane u 13 slučajeva bile sužene (81,2 posto), a u 3 slučaja muškarci (18,8 posto) su prijavilinasilje u obitelji.

U 54 slučaja pravobraniteljica je postupala po zahtjevu oštećene strane (žene 37 i muškarci 17 slučajeva), a u 10 prijave su stigle od državnih institucija, nevladinih udruga ili pojedinaca.

Pučkom pravobranitelju pristiglo je 57 pritužbi zbog diskriminacije, najviše zbog diskriminacije po rasi ili etničkoj pripadnosti, boji kože i nacionalnom podrijetlu, ukupno 17, te zbog diskriminacije po spolu 11 pritužbi. Bilo je i 7 pritužbi na diskriminaciju zbog društvenog položaja ili socijalnog podrijetla, četiri po osnovi obrazovanja, po tri zbog članstva u sindikatu, imovinskg stanja, invaliditeta te bračnog ili obiteljskog statusa.

Zabilježena je i jedna prijava za diskriminaciju po osnovi genetskog naslijeđa, jedna zbog zdravstvenog stanja, jedna zbog vjere i jedna zbog diskriminacije po osnovi spolne orijentacije.

U 24 pritužbe nije navedena zakonska osnova diskriminacije niti ju je pučki pravobranitelj mogao iščitati iz sadržaja pritužbe.

Pravobraniteljica za djecu primila je, u prvih pet mjeseci ove godine, tri pritužbe za diskriminaciju - jednu iz područja odgoja i obrazovanja i dvije iz područja socijalne sigurnosti. Pravobraniteljici za osobe s invaliditetom pristiglo je 10 pritužbi na diskriminiranost.