PISMO STRIČEKU MILANU

'Zastrašujuće je da dijete piše Bandiću'

03.09.2009 u 15:07

Bionic
Reading

Devetogodišnja Maja Licitar poslala je gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću pismo s molbom da vrati na posao njezinu učiteljicu Tatjanu Dobrijević Vugrinček, nakon što je u OŠ Većeslava Holjevca proglašena tehnološkim viškom

Pročitavši Majino pismo, gradonačelnik je promptno reagirao; nazvao je djevojčicu i rekao joj da ne brine jer će stvar biti riješena. Obećanje je ispunjeno istoga trena. Iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport obavijestili su 'da su stvoreni uvjeti da se učiteljica vrati u svoj razredni odjel, a zamjenska učiteljica radit će u novoosnovanoj skupini produženog boravka.'

Bezočna manipulacija

Za profesoricu na Filozofskom fakultetu u Zadru Inge Tomić-Koludrovićriječ je 'o bezočnoj manipulaciji dječjim osjećajima, što nikako nijeprihvatljivo. Iskorištavanje djece u svrhu stjecanja političkog profita nedopustivo je. Djeca nisu politički pismena i ne mogu kvalitetnorasuđivati o tome i tu je riječ i o mogućoj roditeljskoj manipulaciji.Prosvjetni kadar koji radi s djecom ujedno je i njihov modelisocijalizacije i upitna je poruka takvih inicijativa', kazala je.

Unatoč tome što ova 'topla' ljudska priča ima sretan završetak, za ugledne profesore i pedagoge s kojima smo razgovarali otvorila je mnoga pitanja. Za profesoricu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vedranu Vrkaš- Spajić zapanjujuće je da dijete uopće piše političaru.

'Djetetu nitko ne može osporiti da piše bilo kome, ali je simptomatično to da ona piše Bandiću, a ne nadležnim institucijama. Pitanje je misle li i njezini roditelji što su je naučili time.

Pa ona ima samo devet godina i već piše Bandiću. To je ono što je zastrašujuće. On je o sebi stvorio sliku autoritativnog vožda kojem, ako se ne obratite, ne možete ništa. Tako se nekada pisalo Titu', kazala je Vrkaš-Spajić.

Redoviti profesor na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zadru dr. sc. Zlatko Miliša smatra da je to tipično rješavanje problema 'vatrogasnim mjerama'.

'Dugoročno gledano, takvi potezi mogu dovesti do kompletnog urušavanja sustava, jer nije na gradonačelniku da rješava pitanja tehnoloških viškova po školama. Ja kao građanin mogu imati simpatije prema tom potezu gradonačelnika Bandića, ali taj potez ne daje legitimitet da on zadire u područje koje nije njegova ovlast. To je presedan bez premca', istaknuo je Miliša.

Miliša kaže da stvari treba promatrati i iz drugog kuta, okrenuti priču te se zapitati što ako se dogodi da neki učenik zatraži da se njegovoj učiteljici da otkaz jer on nije zadovoljan njome.

'Hoće li i tada gradonačelnik reagirati i preko svojih veza u Ministarstvu smijeniti učiteljicu? Bandićev potez nadasve je riskantan jer je njime otvorena Pandorina kutija i pokazano je kako stvari u Hrvatskoj zapravo funkcioniraju.

Usto, doveden je u pitanje i autoritet učiteljice, jer pitanje je koliko ona može biti objektivna pred tim djetetom i cijelim razredom u budućnosti', zaključio je Miliša.