OBITELJ JE OBITELJ

Povijesna odluka: Hrvatska ima Zakon o životnom partnerstvu

15.07.2014 u 15:10

Bionic
Reading

Zakon o životnom partnerstvu usvojen je danas u Hrvatskom saboru uz većinu glasova. Za zakon je glasalo 89 zastupnika, a protiv je bilo 16 zastupnika, javlja crol.hr. U Hrvatskoj su time brak, izvanbračna zajednica, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo zakonski priznati kao zajednice koje predstavljaju obiteljski život. Prema Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola, istospolni parovi će uživati ista prava kao i bračni partneri, osim prava na posvajanje djece

U ime predlagatelja Zakona govorio je ministar uprave Arsen Bauk, a u raspravi oko brojnih amandmana HDZ-ove snage predvodio je Željko Reiner (zanimljivo, većina njegovih stranačkih kolega bila je za to vrijeme odsutna iz sabornice). Nanovo je istaknuo probleme oko korištenja naziva obiteljskog života (obitelj znači 'obitavati zajedno', a to se ne propisuje novim Zakonom o životnom partnerstvu, drži Reiner), oko neformalnog životnog partnerstva te oko skrbništva nad djecom. Prema Željku Reineru, svi stavci oko djece trebali bi biti regulirani Obiteljskim zakonom.

Crol.hr
izvještava kako je jedno od spornih pitanja bilo i pitanje priziva savjesti matičara, prava za koje se zalaže HDZ. Nadalje, HDZ je istaknuo svoje bojazni oko mogućeg posvajanja djece koje se, navodno, dopušta Zakonom. Kako je odmicala rasprava, objašnjenja HDZ-a bila su sve sličnija. Točnije, njihove zamjerke bile su uglavnom tehničke prirode te su tvrdili da se novim Zakonom zadire u materiju već postojećih zakona koji to ne dopuštaju (primjerice, sloboda kretanja građana u Uniji, dobivanje državljanstva, pravo posjeta u zatvoru...).

U raspravi oko većine amandmana upozoravalo se na pravne nejasnoće i na teškoću provedbe Zakona o životnom partnerstvu. Među ostalim, HDZ je tražio da Zakon stupi na snagu 1. siječnja 2016. jer će ga biti 'teško provoditi'. Vlada, a potom i Sabor, amandmane HDZ-a su mahom odbijali.

Amandmani koje su predložili Gordana Sobol, Šime Lučin i Igor Kolman nisu prihvaćeni i potom su povučeni.

Amandman o uvođenju prava na posvajanje djece Igora Kolmana, Šime Lučina i Branka Vukšića nije prihvaćen jer je Zakon, ponovio je ministar, 'demokratski kompromis'.

Iz Inicijative za životno partnerstvo ističu kako se ovim Zakonom gotovo u potpunosti izjednačavaju prava LGBT osoba i njihovih obitelji te se ostvaruju preduvjeti za socijalnu stabilnost istospolnih parova. Naime najveći dio prava i obveza koje regulira Zakon o životnom partnerstvu tiče se upravo socijalnih prava: pravo na obiteljsku mirovinu, zdravstvo osiguranje preko životnog partnera/ice, pravo i obveza uzdržavanja partnera/ice, jamči slobodu kretanja i pripadajućih prava na čitavom području Europske unije, nediskriminaciju i jednakost na tržištu javnih i privatnih usluga, osigurava ravnopravnost u području stanovanja i poreznih olakšica, daje zaposlenim životnim partnerima ili partnericama pravo na plaćeni dopust i njegu drugog partnera/ice, regulira nasljeđivanje, kao i područje obiteljskog života istospolnih parova s djecom kojih u Hrvatskoj ima sve više i više.

Zakon o životnom partnerstvu stupit će na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama, a prva istospolna vjenčanja tako će se moći održati sredinom kolovoza.

Inicijativa za životno partnerstvo i ZG Pride pozivaju sve LGBT osobe i istospolne parove da koriste prava iz Zakona o životnom partnerstvu. To su prava koja nam kao građanima i građankama RH pripadaju, ističu.

'Zakon o životnom partnerstvu velik je korak naprijed za ljudska prava u Republici Hrvatskoj i još veći za jednakost, dostojanstvo i prava LGBT osoba u našoj zemlji', zaključuje Zagreb Pride.